Het verschil tussen therapeuten, coaches en experts onderscheiden.

Navigeren in het aanbod van persoonlijke groei. Ontdek het Highly Connected Traject: jouw reis naar persoonlijke groei en gouden relaties.

Navigeren door het aanbod van persoonlijke groei

De rollen van therapeuten, coaches en experts onderscheiden. Ontdek het Highly Connected Traject: Jouw Reis naar Persoonlijke Groei en Gouden Relaties

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling is het cruciaal om de juiste begeleiding te kiezen die aansluit bij jouw unieke behoeften. Of je nu het pad van zelfontplooiing betreedt als ondernemer, professional, of simpelweg als individu op zoek naar verandering … het begrijpen van de verschillende rollen van therapeuten, coaches en experts kan jouw reis richting succes sterk beïnvloeden of zelfs vertragen.

In dit diepgaande artikel onthul ik de unieke eigenschappen van elk begeleidingstype en hoe een Highly Connected Traject met mij als gespecialiseerde expert jouw persoonlijke en professionele groei kan transformeren. Ontdek de geheimen achter een effectieve persoonlijke ontwikkeling en hoe je het hoogste potentieel uit jezelf kunt halen.

Inhoud

Waarom kiezen voor persoonlijke ontwikkeling?

Het feit dat je je afvraagt wat het verschil is tussen therapeuten, coaches en experts, onthult al een innerlijke wens – een verlangen naar groei en vooruitgang. Vergelijk het met het zoeken naar een huis of een nieuwe auto: je doet het alleen als je werkelijk bereid bent om te verhuizen of een auto te kopen, toch!?

Dus hetzelfde geldt voor mijn Highly Connected Traject of voor een ander groeitraject. Van zodra je de vraag stelt om iets meer te weten over iets, toont dit al aan dat je intrinsiek in jezelf het verlangen hebt om die weg verder te bewandelen.

Een Highly Connected Traject bij mij is geen conventionele therapie of coaching. Ik positioneer mezelf als een expert ver van traditionele rollen. Mijn aanpak is niet het leiden naar het bekende, maar het onthullen van nieuwe, onverkende paden waar je zelf niet direct aan zou denken.

Wat is het verschil tussen therapeuten, coaches en experts?

Om te beginnen is het belangrijk om de verschillen te kennen binnen de markt van persoonlijke ontwikkeling. Er is namelijk een grote valkuil of misvatting die de meeste mensen maken. Ze gaan onbewust vergelijkingen maken binnen het domein van hulpverleners waarbij ze vanzelfsprekend alles over dezelfde kam gaan scheren als de therapeuten of als de klassieke coaches.

Ik hou ervan om zaken helder te maken en zou ook alle hulpverleners willen oproepen om ieders werkdomein te respecteren zodat het voor klanten makkelijker wordt om te ontdekken waar ze voor welke hulpvraag terecht kunnen.

Daarom zet ik alvast op een rijtje wat de verschillen zijn tussen een therapeut, een coach en wat ik dan doe. Ik noem mezelf namelijk geen coach. En ik ben al helemaal geen therapeut. Daar zit ik heel ver van af. Ik noem mezelf een expert op het domein van zowel privé- en werkrelaties.

Om de verschillen eerst helder te stellen, maak ik de vergelijking tussen de therapeut, de coach en de expert.

Therapeuten

zijn als een kompas. Ze helpen mensen die het noorden helemaal kwijt zijn, mensen die echt de wereld onder hun voeten hebben voelen uitgaan en die het even helemaal kwijt zijn. Die mensen hebben een kompas nodig. Dat is de therapeut die mensen helpt om het noorden terug te vinden of om terug te bekomen en houvast te vinden nadat de grond onder hun voeten wegzakte.

Een therapeut biedt een luisterend oor en koppelt soms al eens terug. Een therapeut zorgt ervoor dat mensen kunnen ventileren om hun emotionele vatje leeg te maken. Mensen die het noorden terug willen vinden, hebben het nodig om te kunnen ventileren, om hun verhaal te kunnen doen en om door een helingsproces te gaan.

Coaches

Een coach functioneert als een GPS. Ze begeleiden mensen die wel weten waar het noorden staat en wel al wat bereikt hebben, maar een andere route willen inslaan. Ze zijn niet helemaal tevreden met hun situatie op één of ander vlak en ze voelen dat het anders moet. Ze weten alleen niet hoe en ze zijn dus op zoek naar een andere manier om hun levensweg te bewandelen.

Voor deze mensen is er de coach, of dus de GPS, om samen een andere bestemming te bepalen. De coach zal samen met die persoon via verschillende coördinaten naar die bestemming toewerken.

Experts

Experts zoals ik gaan verder. Ik breng jou niet alleen van punt A naar B, maar ik maak jou bewust van het goud in jou. Ik open je ogen voor nieuwe mogelijkheden en invalshoeken waar jij zelf nooit aan zou denken. Je leven wordt daardoor heel anders dan je zelf voor mogelijk had gehouden. Een expert durft zichzelf expert te noemen wanneer er niet meer gewerkt wordt vanuit coachingvaardigheden of psychologische kennis.

Een expert is zich heel bewust van de eigen unieke krachten en werkt voornamelijk vanuit respect voor het goud in zichzelf. Ik hou zelf de focus om voor te leven wat ik uitdraag aan mijn klanten. Dat betekent dat ik het goud in mijzelf enkel deel met klanten die die waarde ook zien en kunnen ontvangen. Ik ben een sfeervoeler die direct gevoelens bij mijn klanten aanvoelt en als heldersprekende help ik die gevoelens van mijn klanten vlot in woorden te brengen.

Respecteer elkaars grenzen en beroepen

Er zijn therapeuten die ook als GPS te werk gaan en dus ook op het domein van coaching komen. En er zijn ook coaches die op het domein van de therapeuten gaan en dus ook het kompas spelen voor de mensen. Dat maakt dat het voor Jan-met-de-pet en zelfs voor de hulpverleners zelf een dunne lijn wordt en dat mensen niet meer weten wat ze bij wie kunnen verwachten.

Ik wil daarom sterk oproepen dat therapeuten op het domein van de therapeut blijven en dat coaches op het domein van de coach blijven. Ze hoeven niet in elkaars vaarwater te komen. In mijn mening moeten alle hulpverleners respect voor elkaars grenzen en beroepen hebben. Elke hulpverlener blijft best dicht bij zichzelf en bij de eigen lijnen.

Podcast: Navigeren door het aanbod van persoonlijke groei

In deze podcast onthul ik de unieke eigenschappen van elk begeleidingstype en hoe een Highly Connected Traject met mij als gespecialiseerde expert jouw persoonlijke en professionele groei kan transformeren. Ontdek de geheimen achter een effectieve persoonlijke ontwikkeling en hoe je het hoogste potentieel uit jezelf kunt halen.

Beluister hier mijn podcast: Navigeren door het aanbod van persoonlijke groei

Mijn rol als jouw persoonlijke expert

Het is dus om te beginnen al heel belangrijk voor jezelf dat je het onderscheid in soorten hulpverleners weet te maken en dat je dus voor jezelf al kunt uitmaken wat jij nodig hebt. Heb je een kompas nodig of eerder een GPS, of ben je iemand die liefst direct investeert om het goud in jezelf naar boven te laten komen?

Een klassieke coach zal vragen stellen en werkt met wat uit de persoon zelf komt. Ik heb zelf ervaren hoe het werkt om bij klassieke therapeuten en coaches te zitten. Het waren stuk voor stuk mensen die hun werk volgens het boekje deden, en tegelijk voelde ik dat ik als klant op mijn honger bleef zitten, net omdat er teveel volgens het boekje werd gewerkt. Ik dacht namelijk een bepaald moment: “Potverdorie, moet je nu echt zitten wachten en volgens het opgelegde plaatje werken terwijl je me sneller en beter kan helpen als je van het padje durft af te wijken!?”

Als iemand potentieel of een blinde vlek bij mij ziet en ik betaal die persoon om mij te helpen, heb ik het liefst dat die persoon mij durft te confronteren met wat ik nodig heb om het goud in mij zichtbaar te maken. Ik dacht dus regelmatig bij de coaches of therapeuten die ik bezocht: “Hou me dan die spiegel voor alstjeblieft. Zeg het mij! Confronteer mij ermee, zodat ik sneller bewust word en dat ik aan de slag kan.” Van het moment dat je je bewust wordt van een blinde vlek kan je ermee aan de slag en kan je vooruit.

Dit is dan ook hoe ik zelf werk en waarin ik ondervind dat mensen die met mij in een traject gaan dit ook waarderen. Ondernemers willen graag vooruit komen en geen kostbare tijd verliezen aan treuzelen en jammeren. Ze willen het leven met beide handen vastpakken en ze beseffen heel goed dat ze veel meer tijd en energie besparen als iemand hen bewust maakt van dingen die ze zelf niet hadden gezien. Echte ondernemers die moedig en daadkrachtig zijn, weten dat ze heel veel tijd, geld en energie verliezen als ze het koppig zelf willen uitzoeken en daardoor lang blijven aanmodderen.

Dat is al één iets dat je in een traject bij mij mag verwachten: ik maak je bewust van wat jij mij precies vertelt waar jij je zelf niet eens bewust van bent. Tijdens het contact met mijn klanten wil ik ten volle mezelf kunnen blijven zodat mijn talenten als sfeervoeler en heldersprekende in flow hun werk kunnen doen.

Ik luister op een ander niveau naar jou, naar je gevoelens, je verlangens die je zelf nog niet hebt gehoord of gezien, het potentieel in jou dat zichtbaar wil worden. Ik koppel jou terug wat ik hoor en ik vertaal het in heldere en beknopte woorden. Jij kan er vervolgens zelf mee aan de slag. Regelmatig zeggen mijn klanten in hun traject: “Kan je dat nog eens herhalen, Anja? Jij kan het altijd zo eenvoudig verwoorden waardoor het ineens heel makkelijk wordt om gesprekken aan te gaan.”

Anja Pairoux | High End Relationship Expert

Ontdek in deze Masterclass hoe jij het snelst tot de meest succesvolle en duurzame relaties komt!

Enkel door alleen maar te investeren in jezelf en je eigen groei. Zonder hard te moeten werken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 45 min.

Ontdek in mijn Masterclass hoe jij snel tot de meest succesvolle relaties komt!

Zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 60 min – misschien wel de meest waardevolle tijd van je leven.

Het Highly Connected Traject in detail

Heel concreet loopt mijn Highly Connected Traject over een volledig jaar. Highly connected: het woord zegt het zelf. Hoge connectie met mij om te leren in hoge connectie met jezelf te komen en een afgebakend traject dat niet noodzakelijk na één jaar hoeft te stoppen. Het gebeurt dat er klanten zijn die dit traject zo waardevol vinden en ik hun vaste sparringpartner word waardoor ze het traject gewoon verder zetten.

‘Het is zo waardevol om jou als sparringpartner te hebben waarbij je mij confronteert met mijn blinde vlekken en mij bewust maakt van keuzes die ik aan het maken ben. Je hebt me tijdens ons traject gewezen op keuzes vanuit mijn oude patronen die mij niet hielpen en die mij pakken geld en tijd zouden kosten. Dit is zo waardevol, dus ik wil verder blijven werken op deze manier.’

Een ondernemer in mijn Highly Connected traject

Als je in mijn Highly Connected Traject stapt, dan gaan we samen een gans jaar op pad ben en ben ik een gans jaar jouw sparringpartner. We hebben een vast aantal sessies, vaste momenten die we standaard al inplannen gedurende een heel jaar. Voor de rest is het echt puur maatwerk en speel ik in op wat er zich bij jou afspeelt.

Elk traject is anders en helemaal op maat van wat er zich voordoet in dat jaar bij die klant. Vanzelfsprekend is dat onvoorspelbaar. Er zullen momenten zijn dat het heel goed gaat en er zijn momenten dat er ook wel eens een golf jou overspoelt, iets wat je overvalt. Zakelijk of privé. Op zulke momenten is er meer nood aan contact.

1. Intensieve startfase: waar ik informatie verzamel en begin met het samenstellen van jouw persoonlijke handleiding.
2. Regelmatige sessies: Waarbij we jouw unieke pad uitstippelen en ik als jouw sparringpartner klaarsta wanneer jij me nodig hebt.
3. Flexibele steun: Afhankelijk van jouw situatie, zowel zakelijk als privé, geef ik aangepaste ondersteuning.

Wat breng ik aan tafel?

In de beginfase van ons Highly Connected Traject start ik een diepgaand verzamelproces. Dit proces is zorgvuldig ontworpen om jou, als ondernemer in het traject, volledig te doorgronden. De sessies, vragenlijsten en tests zijn de bouwstenen waarmee ik jouw unieke handleiding creëer. Deze handleiding is geen standaard document, maar een op maat gemaakte gids die net zo uniek is als jouw vingerafdruk.

Gedurende onze gesprekken weef ik de verzamelde inzichten naadloos in onze interacties. Hierdoor word je geleidelijk bewust van de nuances van jouw persoonlijkheid en gedrag. Elke sessie is een spiegel die reflecteert en vertaalt wat in jouw eigen handleiding staat, en hoe deze inzichten van toepassing zijn op jouw dagelijks leven en besluitvorming.

Mijn bijzondere gave? Het is misschien lastig te definiëren, maar laat me het zo zeggen: ik voel de sfeer aan en vertaal emoties. Door te luisteren naar jouw verhaal, voel ik intuïtief wat er onder de oppervlakte speelt. Deze vaardigheid stelt me in staat om wat onuitgesproken is, terug te koppelen in eenvoudige, maar doeltreffende woorden. Zoals een tolk die niet alleen woorden, maar ook de onderliggende emoties vertaalt.

Het resultaat is verhelderend: jij vertelt jouw verhaal en ik distilleer de essentie. Ik reflecteer jouw gevoelens en intenties op zo’n manier dat het niet alleen begrijpelijk wordt voor jou, maar ook voor degenen met wie je communiceert. En keer op keer hoor ik hoe verbluffend simpel en helder mijn cliënten mijn samenvatting van hun complexe emoties vinden.

Dat is waar de ware waarde van mijn werk ligt – in de eenvoud en duidelijkheid waarmee ik de diepste gevoelens en gedachten verwoord, die jij zelf anders misschien niet had kunnen uiten en wat bij de meeste mensen tot conflicten in hun relaties leidt.

Conclusie

Het Highly Connected Traject is meer dan een traject; het is een persoonlijke reis naar zelfontdekking en groei, waarbij ik je begeleid en ondersteun in elke stap die je zet. Als jij klaar bent om deze verrijkende stap in je leven te zetten, dan nodig ik je uit om samen met mij deze reis aan te gaan. Op voorwaarde natuurlijk dat wij een wederzijdse match voelen en jij de moedige en daadkrachtige ondernemer bent waar ik dolgraag mee werk.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: