Wat is het verschil tussen relatiecoaching en relatietherapie

Wat is het verschil tussen relatiecoaching en relatietherapie

Ontdek het verschil tussen relatiecoaching, relatietherapie en het unieke Highly Connected traject. Leer hoe deze benaderingen je kunnen helpen om je hoogste potentieel te bereiken en waarde uit te stralen naar je omgeving.

Een van de meest voorkomende misvattingen over coaching is dat het een verkapte vorm van therapie is. In werkelijkheid is relatiecoaching een unieke service die mensen helpt om met een toekomstgerichte visie aan hun relatie te werken. In relatiecoaching wordt stapsgewijs en heel concreet gewerkt naar een visie als einddoel.

Met het Highly Connected traject verleggen we de focus naar één persoon om daar het hoogste potentieel uit naar boven te halen en vervolgens vanuit die ene persoon meerwaarde uit te stralen naar het grotere plaatje rond die ene persoon.

Inhoud

Wat is het verschil tussen relatiecoaching en relatietherapie?

De basisprincipes van relatiecoaching onderscheiden zich van therapie.

Relatiecoaches stellen geen diagnose van de mensen met wie ze werken, terwijl therapeuten ziektes en pathologieën bepalen zodat hun patiënten klinisch kunnen worden behandeld.

Therapeuten analyseren het verleden van hun cliënt als een hulpmiddel voor het begrijpen van huidig ​​gedrag, terwijl life coaches eenvoudig huidig ​​problematisch gedrag identificeren en beschrijven, zodat de cliënt eraan kan werken om ze aan te passen.

Met andere woorden, therapeuten richten zich op ‘waarom’ bepaalde gedragspatronen optreden en coaches werken aan het ‘hoe’ om naar een doel toe te werken.

Wanneer je naar een coach versus een therapeut kijkt, is het belangrijk te erkennen dat therapeuten cliënten helpen hun onderbewuste en onbewuste geest te verkennen en te begrijpen. Hun doel in deze verkenning is een diep begrip van gedrag en patronen. Coaches richten zich op de acties en resultaten van een individu. Coaches meten het succes van hun cliënt met prestatie-indicatoren en specifieke gedragsresultaten en doelen.

Therapie en coaching delen bepaalde eigenschappen en doelstellingen. Of je er nu voor kiest om met een coach of therapeut te werken, beide zijn er om klanten in staat te stellen positieve veranderingen in hun leven aan te brengen en productiever te worden. Hoewel therapeuten diagnosticeren en behandelen vanuit een gezondheidszorgperspectief, zijn niet alle therapiecliënten ziek. Veel gezonde mensen zoeken de hulp van zowel therapeuten als coaches. Therapeuten kunnen soms werken met specifieke resultaten in gedachten, zoals het stoppen van een bepaald problematisch gedrag.

Ondanks incidentele overlappingsgebieden zijn het werk en de processen van therapeuten en coaches echter verschillend.

Moet ik een relatietherapeut of een relatiecoach zoeken?

Natuurlijk is de beslissing om een ​​relatietherapeut of een relatiecoach te zoeken heel persoonlijk. Het kan helpen om je voor te stellen dat je je klaarmaakt om een ​​reis te maken. Je kunt een kompas en gps voor je reis gebruiken. Welke moet je kiezen? Welke zal het meest nuttig zijn tijdens jouw specifieke reis?

Als je fysiek niet goed bent of niet goed weet waarheen, dan zal een gps je niet helpen. Je moet tenminste eerst weten waar het noorden ligt. Als je niet weet welke richting je uit moet, moet je misschien naar de dokter gaan voordat je aan je reis begint. Een dokter kan je dan opnieuw richting geven en je in de juiste richting zetten. Als je echter gezond bent en gewoon iemand nodig hebt om je te helpen met het bereiken van je bestemming of doel, het vinden van het beste pad of om je te helpen om obstakels te vermijden of overwinnen, dan is een gps de beste keuze.

In dit voorbeeld is de dokter te vergelijken met een therapeut die voor jou het kompas is. Hij of zij krijgt je goed genoeg om grote uitdagingen in je leven aan te gaan door je mentale en emotionele welzijn te verkennen. Op die manier weet je (terug) waar het noorden ligt. Mensen die het noorden wel weten liggen, maar een specifieke bestemming willen bereiken en niet goed weten hoe eraan te beginnen, hebben eerder een gps nodig. De coach is de gps. Hij of zij heeft een deskundige kennis van wat je nodig hebt op jouw reis en einddoel en kan jou helpen de bestemming te bereiken.

Wat doet een relatiecoach?

Het verschil tussen een relatiecoach en een relatietherapeut is dat een relatiecoach cliënten meestal een proces of traject aanbiedt, in plaats van reguliere sessies. In relatiecoaching werkt een cliënt samen met een coach, die geen zorgverlener is, om:

  • doelen te verduidelijken en visie te scheppen,
  • de daarbijhorende obstakels en problematisch gedrag te identificeren,
  • concrete kennis en inzichten op te doen om zaken anders aan te pakken,
  • actieplannen te maken om de gewenste resultaten te bereiken.

Het proces van relatiecoaching neemt het huidige startpunt van de cliënt als een acceptabele neutrale grond en is vanaf dat moment meer actiegericht. Een relatiecoach stelt de coachee (cliënt) in staat om het leven terug in eigen handen te nemen en actie te ondernemen om naar zijn of haar doelen toe te werken.

Bij een relatiecoach staat een cliënt bij de start op punt A en wordt er geleidelijk aan gewerkt naar punt B om vervolgens eventueel naar punt C toe te werken.

Wat doet een relatietherapeut?

Therapie, ook wel counseling of psychotherapie genoemd, is een langdurig proces waarbij 2 cliënten samen met een zorgverlener problemen, overtuigingen, gedrag, relatieproblemen, gevoelens en soms lichamelijke reacties diagnosticeren en analyseren. Het idee achter therapie is:

  • zich te concentreren op trauma’s uit het verleden en problemen,
  • zelfvernietigende gewoonten te veranderen,
  • relaties te herstellen en te verbeteren en
  • pijnlijke gevoelens te verwerken.

In die zin richt relatietherapie zich op het verleden en op introspectie en analyse, in de hoop problemen uit het verleden op te lossen en een gelukkiger, stabielere toekomst te creëren.

Highly Connected traject

In het Highly Connected traject vertrekken we vanuit een heel andere invalshoek dan bij klassieke relatiecoaching of -therapie en verruimen we de blik naar het grotere geheel. Het Highly Connected traject is enkel toegankelijk voor ondernemers of managers. De ondernemer die in een Highly Connected traject start, vertrekt op punt A en maakt een visie op om naar punt F toe te werken. De focus ligt op de ondernemer en hoe die zich wil voelen in omgang met zijn of haar omgeving. In eerste instantie wil een succesvolle ondernemer zich graag gezien of gesteund voelen en de eigen successen kunnen delen met geliefden.

Een succesvolle liefdesrelatie is het geheime wapen van een succesvolle ondernemer … Je kent de uitspraak wel: “Achter elke succesvolle vrouw staat een sterke man” of omgekeerd “Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw”. In het Highly Connected traject vertrekken we van punt A en brengt de ondernemer zelf aan wat voor hem of haar het punt F is waar hij of zij het liefst wil uitkomen. Intussen hou ik voor diezelfde ondernemer een nog ruimer potentieel voor ogen en geef ik wat extra punch om punt G of ‘the Genius spot’ naar boven te halen.

Met het Highly Connected traject verleggen we de focus naar 1 persoon om daar het hoogste potentieel uit naar boven te halen en vervolgens vanuit die ene persoon meerwaarde uit te stralen naar het grotere plaatje rond die ene persoon.

Highly Connected Call

Je maakt een online afspraak voor een Highly Connected Call van circa 45 minuten. Nadat je je afspraak boekte, vul je de bijhorende vragenlijst in. Op basis daarvan bekijk ik of jouw situatie in aanmerking komt voor een gesprek en of het zinvol is om de afspraak te laten doorgaan. Je ontvangt dus daags nadien nog een email om de afspraak voor een Highly Connected Call al dan niet te bevestigen. Zowel mijn tijd als die van jou is kostbaar, dus laat ik een gesprek liever niet doorgaan als vooraf al blijkt dat het niet zinvol is.

De Highly Connected Call heeft als doel om jou inzicht te geven in wat er nodig is om tot jouw oplossingen te komen. Ik zal met jou aftoetsen of jij werkelijk klaar bent voor mijn Highly Connected traject. Dit traject is namelijk beperkt beschikbaar en enkel voor mensen die moed en daadkracht laten zien. Dat begint al bij de besluitvaardigheid en het engagement om échte levensveranderende stappen te nemen die je relatie(s) zullen verbeteren.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: