Zelfkennis: De sleutel tot authentiek ondernemerschap

In de competitieve zakenwereld kan het voor ondernemers een uitdaging zijn om trouw te blijven aan hun kernwaarden en authentieke zelf.

Zelfkennis en Authenticiteit voor Ondernemers

In de competitieve zakenwereld kan het voor ondernemers een uitdaging zijn om trouw te blijven aan hun kernwaarden en authentieke zelf.

In de competitieve zakenwereld kan het voor ondernemers een uitdaging zijn om trouw te blijven aan hun kernwaarden en authentieke zelf. Zelfkennis en authenticiteit zijn niet alleen buzzwords; ze vormen de hoeksteen van een duurzaam en vervullend ondernemerschap. Hoe blijf je standvastig in je eigen kracht wanneer elke feedback en elk advies je kan doen wankelen? Dit artikel duikt diep in het belang van zelfkennis voor ondernemers en biedt inzichten in hoe je, te midden van goedbedoelde adviezen, je ware essentie niet uit het oog verliest.

Inhoud

Zelftwijfel bij ondernemers

Vele ondernemers staan vaak sterk in hun zakelijk leven, maar stellen zichzelf ook dikwijls in vraag en kampen daardoor soms met zelftwijfel. Hierdoor raken ze heel subtiel en sluimerend meer en meer verwijderd van hun ware essentie.

Het zijn ondernemers die openstaan voor feedback en gevoelig zijn voor opmerkingen omdat ze zichzelf en hun bedrijf steeds beter willen maken. De feedback waar ze het meest gevoelig voor zijn, komt dikwijls ook van mensen die dicht bij hen staan. Dat kan gaan over hun geliefde, hun zakenpartner, hun financieel directeur, hun HR manager, hun opdrachtgever of hun accountant. Deze mensen komen dan met goedbedoelde adviezen of feedback.

Goedbedoelde feedback

En met die zogenaamd goedbedoelde feedback gaan deze ondernemers vervolgens aan de slag. Wat ze daarbij niet beseffen, is dat de mooi ingepakte feedback hen wel eens meer kwaad dan goed doet. De feedback van die ander is namelijk gebaseerd op de mening en de bril van waaruit die andere in de wereld staat. En die komt niet altijd overeen met de basiswaarden, de visie en de eigenheid van de ondernemer in kwestie. En zo raken de meeste ondernemers langzaam maar zeker steeds meer van zichzelf verwijderd.

 • Ze willen grote contracten kunnen afsluiten en respecteren hun eigen grenzen niet meer om de opdrachtgever te plezieren.
 • Ze willen niet als de boeman gezien worden en doen daarom toegevingen aan medewerkers waar ze van voelen dat het eigenlijk wringt.
 • Ze vinden dat hun partner wel een punt heeft als die een mening heeft over bepaalde zakelijke contacten en dus gaan ze de volgende keer dan maar extra waken over hun eigen gedrag in omgang met anderen.

Ga zo maar door … uiteindelijk blijft er nog maar een schim over van wie ze ooit waren en weten ze niet meer wie ze in essentie eigenlijk zijn.

Het is essentieel voor ondernemers om zichzelf goed te kennen, inclusief hun kwaliteiten, talenten, gevoeligheden en triggers. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten van zelfkennis en authenticiteit voor ondernemers.

Zelftwijfel bij ondernemers

Zelftwijfel kan zelfs de meest succesvolle ondernemers treffen. Deze twijfels kunnen versterkt worden door feedback van belangrijke personen in hun leven, zoals partners, zakenpartners, of medewerkers.

 • Externe feedback: ondernemers zijn vaak gevoelig voor externe opmerkingen, vooral van mensen die dicht bij hen staan of contacten waar ze een bepaalde afhankelijkheid bij voelen. De afhankelijkheid kan gaan over loyaliteit, dankbaarheid of financiële machten.
 • Interne reflectie: goedbedoelde adviezen kunnen leiden tot intensieve zelfreflectie, wat soms resulteert in zelfkritiek en twijfel of de vrees om niet te voldoen.

De impact van feedback

Feedback kan een dubbele impact hebben op ondernemers. Enerzijds kan het helpen bij persoonlijke groei, anderzijds kan het leiden tot een vertekend zelfbeeld.

 • Positieve feedback stimuleert groei en zelfvertrouwen.
 • Negatieve feedback kan leiden tot zelftwijfel en een verlaagd zelfbeeld.

Negatieve feedback zit regelmatig verstopt in een positief jasje: als een wolf in schapenvacht levert de ander positieve feedback om groei te stimuleren, maar wordt er eigenlijk gevraagd om weg te stappen van wie je in essentie bent.

Podcast: Zelfkennis en Authenticiteit voor Ondernemers

In deze aflevering duik ik dieper in de uitdagingen waar je als ondernemer tegen aan loopt wanneer externe meningen en adviezen je dreigen weg te leiden van je ware zelf. Ik verken het belang van het kennen van je eigen kwaliteiten, talenten, en triggers om een authentiek pad in het ondernemerschap te bewandelen. Ik ontrafel de complexiteit van zelfreflectie en bied concrete tools om je zelfkennis te vergroten en je zelfvertrouwen te versterken.

Beluister hier mijn podcast: Zelfkennis en Authenticiteit voor Ondernemers

De rol van zelfkennis

Diepgaande zelfkennis is cruciaal voor ondernemers om zich te wapenen tegen negatieve invloeden en om hun authenticiteit te behouden.

 • Persoonlijke triggers: kennis van eigen triggers helpt om emotioneel evenwichtig te blijven.
 • Kwaliteiten en talenten: bewustzijn van eigen sterktes versterkt zelfvertrouwen en autonomie.

Hoe groter de zelfkennis is bij de ondernemer, hoe makkelijker het wordt om dichter bij zichzelf te blijven en te bepalen welke feedback belangrijk genoeg is om mee aan de slag te gaan. Zonder die zelfkennis ga je als ondernemer aan de slag met feedback die niet helpend is en die zonder dat je het goed en wel beseft afbreuk doet aan wie jij in essentie bent.

Anja Pairoux | High End Relationship Expert

Ontdek in deze Masterclass hoe jij het snelst tot de meest succesvolle en duurzame relaties komt!

Enkel door alleen maar te investeren in jezelf en je eigen groei. Zonder hard te moeten werken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 45 min.

Ontdek in mijn Masterclass hoe jij snel tot de meest succesvolle relaties komt!

Zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 60 min – misschien wel de meest waardevolle tijd van je leven.

Conclusie

Zelfkennis en authenticiteit zijn fundamenteel voor ondernemers om succesvol en veerkrachtig te zijn in zowel hun persoonlijke als professionele leven. Door zelfreflectie, bewustzijn van eigen kwaliteiten, en het kunnen onderscheiden van constructieve feedback, kunnen ondernemers hun zelfbeeld beschermen en versterken. Het Highly Connected Traject biedt de tools en begeleiding die nodig zijn om deze doelen te bereiken. Ben je geïnspireerd en wil je meer leren over hoe je dichter bij jezelf kan komen en blijven? Vraag een Highly Connected Call aan en begin aan je reis naar zelfontdekking.

Het Highly Connected Traject

Dit traject is ontworpen om ondernemers te helpen hun zelfkennis te vergroten en dichter bij hun authentieke zelf te komen.

 • Focus op zelfbewustzijn: het traject benadrukt het belang van zelfbewustzijn en zelfreflectie.
 • Omgaan met feedback: het helpt ondernemers om constructief om te gaan met feedback en vanuit innerlijke kracht en rust hun eigen pad te volgen.

Wanneer een ondernemer impact wil maken door een bijdrage in de wereld te brengen en mensen te gaan inspireren of helpen groeien, wil die dat ook goed doen. En mensen die iets goed willen doen, zijn gevoelig voor feedback … Feedback van klanten, van mensen waar ze mee samenwerken, van hun geliefden of vrienden. De kunst zit er in om de waardevolle en helpende feedback te onderscheiden van waardeloze en afbrekende feedback. Het Highly Connected traject helpt ondernemers om vanuit hun innerlijke kracht het onderscheid te kunnen maken en dicht bij zichzelf te blijven wanneer het even troebel is.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: