Misvattingen over goede relaties die je tegenhouden in je groei
Misvattingen over een goede relatie die je tegenhouden in je groei
Een tijdje geleden voelde één van mijn klanten uit mijn Highly Connected jaartraject verwarring bij de inzichten die ik hem aanreikte. Hij contacteerde me over een conflictsituatie met zijn ex en de impact hiervan op zijn kinderen en zijn werk. Terwijl hij wilde nadenken over hoe hij op haar gedrag moest reageren, liet ik hem andere invalshoeken zien die niet eens in zijn gedachten waren opgekomen. Daarop raakte hij even compleet in de war en vroeg hij: “Jamaar, Anja, ik dacht dat jij streeft naar succesvolle relaties. Hoe past het idee dat je nu naar boven brengt in het doel om een goeie relatie te bekomen?”
Inhoud
De misvatting over succesvolle relaties
Ik begreep natuurlijk onmiddellijk zijn verwarring. Uit zijn reactie herkende ik één van de grootste misvattingen over succesvolle relaties in onze maatschappij. Wanneer we denken aan succesvolle relaties, gaan we er namelijk ook in één adem van uit dat je met iederéén dikke vrienden moet zijn.
We kijken naar mensen en beoordelen hoe goed of slecht ze omgaan met anderen. Zie je iemand die altijd glimlacht en lief is voor iedereen, dan is dat iemand die goed is in relatie tot anderen, denken we. Zie je iemand die boos kijkt en mensen wegduwt, dan is die persoon slecht in omgang met anderen. En vanuit die bril en een “of … of” mindset beoordelen we ook onszelf.
Zijn we boos op iemand, dan steken we dat gevoel in het vakje van ‘slechte relatiemens’, een vakje waar we natuurlijk niet in ondergebracht willen worden. Dus doen we er maar alles aan om in het ‘goede relatiemens’ vakje te horen.
Ik geef eerlijk toe dat ik voor mezelf ook over deze valkuil te waken heb. We onderdrukken boosheid, frustratie of elke andere negatieve emotie ‘voor de lieve vrede’ en ondertussen geraken we zelf met een etterende wonde vanbinnen geleidelijk aan meer verzuurd.
Focus op jezelf: 100% verantwoordelijkheid
Maar wat als het midden nu eens de waarheid zou zijn? Wat als je eerst zou vertrekken vanuit de focus op jezelf waarin je 100% verantwoordelijkheid neemt en alleen nog 100% aandacht geeft aan de relaties die je positief voeden? Wat als je vanuit diezelfde focus op jezelf bewust kiest om géén negatieve aandacht meer te geven aan relaties die een energielek vormen voor jou?
Concreet betekent dit dat je eerst jezelf heel goed leert kennen zodat je bewust bent van wat je energie geeft en waar je energie van weglekt. Vanuit zelfkennis zie je ook je eigen patronen, je triggers en valkuilen waardoor je negativiteit in je relaties blijft voeden. Zodra je je daar bewust van bent, kan je andere keuzes maken en de grote omslag maken naar harmonie en rust in de relaties die belangrijk zijn voor jou … met de nadruk op “in de relaties die belangrijk zijn voor jou!”.
Waarom vasthouden aan toxische relaties?
Wat de meeste mensen echter doen, is focus leggen op hun bestaande relaties en daarin zoeken naar hoe ze die relaties kunnen verbeteren. De relaties die daarbij het meest aandacht krijgen, zijn de familiebanden, externe opvoeders en tegenstanders. Hierdoor blijven mensen dikwijls eindeloos lang vasthouden aan toxische relaties waar ze zelf mee aan ten onder gaan.
Denk maar aan uitspraken zoals:
- Jamaar, het blijft wel je familie, dus dan moet je toch wat meer moeite doen!
- Jamaar, het blijft wel de moeder/vader van …, dus zet jezelf opzij voor …
- Jamaar, die heeft jou heel veel geleerd, dus dat mag je toch niet vergeten!
- Jamaar, je gaat die toch niet zomaar over je heen laten lopen, dus bijt maar wat meer van je af!
Het endowment effect: waarom we blijven investeren in het verleden
De oorzaak hiervan ligt in de psychologie achter het endowment effect. Het endowment effect toont aan dat mensen meer waarde hechten aan iets dat ze al hebben dan de waarde die ze toekennen aan iets dat ze willen verkrijgen. Dat geldt niet alleen voor materiële zaken, maar ook voor relaties.
Doordat mensen dat wat ze al hebben een hogere waarde toekennen dan dat wat ze nog niet hebben, maar wel willen, gaan ze zonder het te beseffen ook meer blijven investeren en vasthouden aan situaties die hen niet meer dienen. Ze willen hun droomsituatie wel bereiken, maar omdat ze blind zijn voor de waarde van die droomsituatie durven ze er niet in te investeren en kunnen ze de omslag naar succesvolle relaties niet maken.
De misvattingen over relaties die je groei tegenhouden
Wat als alles wat je dacht te weten over relaties eigenlijk niet klopt? In deze aflevering duik ik in de grootste misvattingen over succesvolle relaties en leg ik uit waarom kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit.
Beluister hier mijn podcast: De misvattingen over relaties die je groei tegenhouden
Voorbeeld: de ondernemer, zijn nieuwe partner en de vechtscheiding
Zo had ik ooit een ondernemer die samen met zijn nieuwe partner bij mij aanklopte voor hulp in de omgang met zijn dochtertje die haar moeder, zijn ex dus, bij elke wissel als een spook mee binnenbracht in hun nieuwe gezin.
Zijn nieuwe partner vond het een enorm verrijkend gesprek en wilde graag dat hij van start ging in een traject bij mij. Zij zag dat de grote oplossing erin zat dat hij terug in zijn kracht en zijn leiderschap zou komen te staan, zodat hij zelf een stop zou leren zetten op zijn jarenlange vechtscheiding die hun nieuwe gezin en zijn zaak naar de afgrond leidde.
Maar toen de beslissing voor de effectieve investering moest genomen worden, ging hij vol op de rem. Hij wilde de investering niet op zijn zaak nemen, het zou van hun privé moeten betaald worden, en dat maakte dat het in zijn ogen een te zware investering was om aan te gaan.
Ik zag de verontwaardiging op het gezicht van zijn partner. Uit wat er tijdens het gesprek werd gezegd, had ik zelf ook al opgemaakt dat de investering in een traject bij mij stukken lager lag dan wat zijn vechtscheiding hem al had gekost en wat het hem nog zou kosten.
Meer nog, de investering in zijn traject bij mij zou hem omgekeerd nog veel meer opbrengen dan wat hij tot hiertoe al had besteed aan zijn scheiding.
Dus ik confronteerde hem met het signaal dat hij hiermee aan zijn nieuwe partner gaf. Ik zei tegen hem:
“Dus, je hebt in de afgelopen 8 jaar al meer dan € 100.000 verkwist aan alle negatieve energie uit je verleden, maar je wil niet eens een kwart daarvan investeren aan positieve aandacht voor je toekomst en de mensen die je graag ziet!?”
Zijn nieuwe partner vulde vanuit haar verontwaardiging aan en zei:
“Dus, alles wat je ex aangaat, mag wel vanuit je zaak betaald worden, maar als het over ons geluk gaat, moet het van onze privérekening komen? Tja, dan zal er niks op zitten dan dat ik ook de scheiding aanvraag, want dat is de enige weg om je ook eens te laten investeren in ons kind en zelf de vruchten uit onze zaak te kunnen plukken.”
Dit is wat het endowment effect dus doet. Mensen blijven tijd, geld en aandacht steken in een dood paard. Wat ze in relaties vergeten, is dat die andere persoon ook een eigen keuze heeft om jullie relatie belangrijk genoeg te vinden en de daarbij horende inspanning en investering te leveren. Om het met andere woorden te zeggen: je kan je paard wel naar het water brengen omdat je het graag in leven wil houden, maar het paard moet ook zelf willen drinken.
Relaties en titels: niet over je grenzen laten gaan
Of hoe ik het soms ook al eens stel: “Het is niet omdat iemand een titel draagt zoals broer/zus/moeder van/vader van/zoon/dochter/stiefzoon/stiefdochter of wélke titel dan ook … dat die titel het recht geeft om daarmee meer over jouw grenzen te gaan of jou in je bestaansrecht te raken.”
Het allerbelangrijkst is dat je de kwaliteit van je relaties tot je prioriteit maakt. Wil jij de meest succesvolle en duurzame relaties in je werk en privé hebben, dan zal je het voor jezelf om te beginnen waard moeten vinden om de hoogste kwaliteit in je relaties te mogen verlangen.
De standaard verhogen als ondernemer
Wil je creatieve energie en kwaliteit aan je klanten kunnen bieden, dan zal je er een prioriteit van moeten maken om de hoogste kwaliteit en energie in je relaties na te streven. Relaties die niet voldoen aan de kwaliteitsnorm die jij jezelf gunt, moet je loslaten in vrede, voor je eigen goed en het goed van de ander. Het bewijst respect voor jezelf en de ander als je jezelf niet dwingt om je te conformeren aan de ander én als je de ander niet dwingt om aan jouw standaard te voldoen.
Ik werk bijvoorbeeld vanuit hoge betrokkenheid en diepe verbinding met een selectieve groep ondernemers om hun te leren dicht bij zichzelf te blijven. Daarin vind ik het zelf belangrijk dat ik hoogwaardige kwaliteit in mijn eigen energiehuishouding bewaak om ten volle betrokken te kunnen zijn op mijn klanten wanneer zij mijn aandacht nodig hebben.
Mijn meest waardevolle ideeën of helpende woorden komen namelijk vooral naar boven wanneer ik vol in het moment aanwezig kan zijn. Die waarde kan ik niet leveren als ik bij wijze van spreken in bandwerkstijl berichtjes en vragen van Jan-en-alleman aan het beantwoorden ben.
Om de kwaliteit en waarde van mijn energie te bewaken, evalueer ik daarom regelmatig opnieuw zowel mijn privé- als zakelijke relaties. De relaties die mijn energiepeil naar beneden halen of waarin ik me niet gewaardeerd voel, laat ik los. Ook in mijn klantenbestand ga ik alleen een traject aan met klanten waar ik echt een match mee voel. Ik zie dit als een plicht … niet alleen vanuit zelfrespect, maar evengoed vanuit respect voor de diepgaande samenwerking die ik met mijn klanten aanga. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik investeer in mijn eigen blijvende ontwikkeling met een groep van gelijkgestemde ondernemers.
Omring je met inspirerende mensen
Want wil je je omringd voelen door mensen die jou optillen en het beste in jou naar boven halen, dan zal je zelf moeten investeren in waardevolle en inspirerende mensen.
Jim Rohn zegt het als volgt:
“Je wordt het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee optrekt”
Als je kijkt naar succesvolle ondernemers waar je naar opkijkt, zal je kunnen vaststellen dat zij optrekken met andere succesvolle ondernemers die hen positief stimuleren en inspireren. Zij omringen zich met mensen waar ze nog wat van kunnen leren waardoor ze blijven groeien. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je veel optrekt met iemand die altijd wel iets te klagen heeft, is het niet raar dat je zelf geleidelijk aan ook negatiever wordt.
En dat maakt dus dat je 100 % verantwoordelijkheid moet nemen en bewuste keuzes moet maken over de mensen waar je je tijd mee doorbrengt en energie in steekt. Dit betekent nu niet dat je ineens alle negatieve mensen met de botte bijl uit je leven moet kappen. Het betekent wel dat je bewust moet zijn over waar jij je aandacht en energie naartoe laat gaan.
Schuldgevoel en eenzaamheid: “It’s lonely at the top”
Als succesvolle ondernemer verhoogt je standaard naarmate je zelf groeit als persoon en met je business. Het is onvermijdelijk dat je die standaard ook van je omgeving verwacht. Daar is op zich niets verkeerd mee. Het betekent dat je het potentieel in de mensen om je heen hoog wil houden.
De andere kant van de medaille is dat je hiermee onbewust druk legt op anderen omdat zij misschien niet dezelfde ambitie als jij hebben. Doordat je jezelf altijd verder wil blijven ontwikkelen, mis je daarmee gaandeweg aansluiting bij je huidige omgeving en levert jou dat allemaal extra kopzorgen op terwijl je had gewenst dat je groei net meer rust in je leven zou brengen.
Je verliest onderweg mensen en dat gaat gepaard met schuldgevoel, want je wil mensen blijven waarderen om wie ze zijn en hen niet afvallen. Tegelijk lukt het je hierdoor moeilijk om nieuwe, waardevolle connecties te leggen. Dat komt omdat je met de rem op aan het groeien bent. Terwijl jij groeit, voel je schuldgevoel of frustratie omdat je omgeving niet meegroeit. Je zit met andere woorden verscheurd in loyaliteit. Onbewust ga je dan je standaard terug wat verlagen of wachten tot de anderen – hòpelijk – ook klaar zijn om te groeien.
Naarmate je succesvoller geworden bent als ondernemer, moet je jammer genoeg vaststellen dat daar dus ook een gevoel van eenzaamheid bij komt. ‘It’s lonely at the top’ is een uitspraak die voor jou niet vreemd zal voelen.
Aan de buitenkant lijkt het alsof je alles voor mekaar hebt. Mensen bewonderen je om je succes en geven je daar ook regelmatig complimenten over. Maar ze moesten eens weten hoe jij je vanbinnen voelt. Want aan de binnenkant besef jij dat je worstelt met je relaties en je eigen bezorgdheden. Je hebt te weinig warme connecties in je leven en de kwaliteit van de interacties in je werk- en je privéleven geeft je niet genoeg voldoening. Anderen kijken naar jou op en jij mist het zelf om ook naar iemand te kunnen opkijken die jou inspireert en optilt.
Selectief worden zonder egoïstisch te zijn
Je moet er dus zelf voor zorgen dat je investeert in waardevolle mensen die jou kunnen inspireren en helpen groeien. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je bewust géén energie verspilt aan mensen die je naar beneden halen, je niet respecteren of jou het licht in de ogen niet gunnen. En daar zit dikwijls de grote uitdaging in, want als je een ondernemer zoals ik bent, wil je absoluut vermijden dat je egoïstisch, koud hartig en arrogant over zou komen als je selectief wordt in het kiezen voor de meest kwalitatieve relaties.
Wat ik zie bij de meeste ondernemers die vanuit hun hart leven en zich graag gezien willen voelen door de mensen om hen heen, is dat ze een allergie hebben aan harde, egoïstische, koude en arrogante mensen. Ik ben ook zo iemand. Je vindt het bijna vanzelfsprekend om rekening te houden met je omgeving en om anderen hun grenzen te respecteren.
Hoe je zelf de bron van frustratie kunt zijn
Wat de meesten niet beseffen, is dat ze daarmee net het omgekeerde doen en zelf de bron van frustratie en spanningen veroorzaken. Ze passen zich onbewust aan naar de grenzen en mogelijke verwachtingen van anderen en laten geleidelijk aan hun eigen grenzen vervagen.
Als de ander vervolgens omgekeerd de grenzen niet respecteert, spelen frustraties en ergernissen op. Dikwijls is er al een tijdje een emmertje aan het vollopen en komt er een heel venijnige opmerking naar boven bij dat ene kleine druppeltje dat de emmer deed overlopen. De ander schrikt zich te pletter en vindt de reactie volledig uit proportie. En zo ontstaan conflicten en machtsspelletjes. De ondernemer die er alles aan wilde doen om niet egoïstisch over te komen, krijgt uiteindelijk toch onvermijdelijk het verwijt te dominant of egoïstisch te zijn. We spreken dan van de self fulfilling prophecy. Ik was vroeger in datzelfde badje ziek.
Voorbeeld uit mijn eigen leven: vertrouwen en flexibiliteit
Laat het mij even in een concreet voorbeeld gieten, uit mijn eigen leven gegrepen. Stel, je bent iemand die wederzijdse flexibiliteit en vertrouwen belangrijk vindt. Je bent iemand van ‘het woord’ en vertrouwt erop dat mensen de afspraken nakomen. Als een klant jou een mondeling akkoord gegeven heeft voor een aankoop, start in jouw hoofd jullie klantrelatie al en geef jij het beste van jezelf. Je geeft daarnaast je team ook graag bewegingsvrijheid. Hoe meer vertrouwen je geeft, hoe beter ze ook hun best zullen doen om dat vertrouwen waar te maken, denk je.
En toch kom je regelmatig op dezelfde teleurstellingen uit. Je klanten komen hun deel van de afspraken niet na en je team neemt de bewegingsvrijheid wel heel letterlijk. Ze drijven het zo ver op de spits dat je je een bepaald moment genoodzaakt voelt om de harde en strenge ondernemer te worden die je niet wilde zijn.
Het vergt enorm veel van je energie en het geeft je stress om zo hard te moeten waken over je grenzen, maar je ziet geen andere weg. Je wilt wel connecties aangaan, maar als je dat doet, gaan ze over je grenzen. De harde en afstandelijke weg lijkt dan de enige oplossing.
De valkuil: oplossingen zoeken ín het probleem
En dit is nu waar vele ondernemers in rondjes blijven draaien die hen massa’s geld en energie kosten. Ze stoten op problemen in hun relaties op het werk en privé en ze zoeken naar oplossingen om de problemen aan te pakken. De meeste ondernemers zijn problem solvers en willen alles zo snel mogelijk fiksen, maar ze zoeken de oplossingen IN het probleem. De oplossingen zitten echter niet IN het probleem. De oplossingen vind je zodra je van het probleem durft weg te kijken.
Het werkt zoals bij een cursus defensief rijden.
- Wil je vermijden dat je op een obstakel botst, dan moet je wegkijken van het obstakel, je focus verleggen naar de richting die je uit wil en naast het obstakel door rijden.
- Wil je Top-relaties waarbij je diepgaandere en duurzame connecties kan aangaan en waarbij je jezelf ook volledig open kan stellen als de warme en gevoelige persoon die je wil zijn, dan moet je durven wegkijken van relaties die jou daarin verstoren.
Je moet de relaties of situaties die jou niet dienen naast jou durven laten, zonder nog iets of iemand te willen veranderen, zonder met de ander in botsing te moeten gaan, zonder jezelf te blokkeren of ter plekke te blijven trappelen. Zodra jij durft te kiezen voor de meest kwalitatieve relaties, zullen die relaties je leven kwalitatiever maken en verrijken.
Samenvatting van de inzichten
Ik vat nog even samen wat in essentie wilde meegeven in deze aflevering.
- Succesvolle relaties hebben, betekent dus NIET dat je met iedereen gezellig moet kunnen doen,
- Succesvolle relaties hebben, gaat ook NIET over het aantal mensen waar je het goed mee kan vinden,
- Succesvolle relaties hebben, gaat er WEL over dat je waakt over de kwaliteit van de relatie die je met iemand hebt,
- Succesvolle relaties hebben, gaat er ook WEL over dat je selectief durft te zijn in het aantal mensen waar je een relatie of samenwerking mee aangaat,
- Succesvolle relaties groeien mee met jouw standaard … Naarmate jij groeit als mens en als ondernemer zal je anders in het leven gaan staan, met een andere levensstandaard, en dat betekent dat sommige mensen niet meegroeien met jou en gaandeweg niet meer dezelfde levensstandaard als jij nastreven.
- Om de meest succesvolle relaties in je leven te creëren, moet je dus bereid zijn om afscheid te nemen van mensen waar je niet meer op dezelfde lijn mee zit. Afscheid nemen van mensen die niet meegroeien met jou, betekent niet dat je op hen neerkijkt. Het betekent wel dat je hen respecteert in wie zij zijn en wat zij met hun leven willen. Je kijkt pas op hen neer als je hen wil forceren om mee volgens jouw visie te groeien waarmee je hen onbewust de boodschap geeft dat de plaats waar zij staan niet goed genoeg is.
- Succesvolle relaties creëren, betekent dus dat je het jezelf schaamteloos gunt om je mooiste leven met de mooiste relaties te leiden zonder ook maar iemand om je heen nog te willen veranderen, omdat je het gewoonweg anderen ook hebt leren gunnen om de relaties te hebben die zij willen hebben.
Laat jouw relaties bloeien
Succesvolle relaties gaan niet over het aantal mensen om je heen, maar over de diepte en kwaliteit van je connecties. Door je energie te richten op waardevolle relaties en bewust om te gaan met je sociale kring, leg je de basis voor een leven vol betekenisvolle interacties. Neem de leiding over je relaties en creëer de connecties die echt bij jou passen.
Wil jij weten hoe dit voor jou kan werken? Vraag nu een Highly Connected Call aan en ontdek hoe mijn traject jou kan helpen!
Creëer diepgaande connecties en transformeer je leven
Relatieproblemen zowel privé als professioneel, werkstress of word je regelmatig uit balans gehaald door je omgeving? Als succesvolle ondernemer weet je als geen ander hoe de druk van het ondernemerschap niet alleen jouw energie, maar ook je relaties kan beïnvloeden. Of omgekeerd, hoe je relatie druk op jou kan leggen en dit impact heeft op je ondernemerschap. Het is mijn missie om jou te helpen die patronen te doorbreken en weer te connecteren met jezelf en de mensen om je heen. Bij mij krijg je geen wollige relatietherapie of standaard coaching, maar een directe, krachtige en concrete aanpak waarmee jij écht vooruit komt.
Mijn werkwijze is eenvoudig en diepgaand: de focus ligt volledig op jou. Samen leren we hoe jij je automatische piloot kunt begrijpen en doorbreken, zodat je niet alleen innerlijke rust vindt, maar ook leert om vanuit kracht en helderheid te communiceren. Je hoeft jezelf niet meer weg te cijferen of eindeloos te zoeken naar oplossingen – ik help je met praktische inzichten en persoonlijke tools om jouw leven en relaties in balans te brengen.
Met mijn Highly Connected Traject krijg je alles wat je nodig hebt om je energie hoog te houden, grenzen te respecteren en diepe verbindingen te creëren die je professioneel en privé ondersteunen. Ik werk met een select aantal ondernemers per jaar die klaar zijn om te investeren in zichzelf en hun relaties. Ben jij er klaar voor om die stap te zetten en te ontdekken wat er mogelijk is als je van jezelf een prioriteit maakt?
Klik hier en doe je aanvraag voor een persoonlijk gesprek. Samen bekijken we hoe mijn traject voor jou kan werken om niet alleen te groeien als ondernemer, maar vooral als mens die écht geniet van succesvolle relaties en verbinding.
Anja
Succesvolle relaties zonder zelfopoffering
Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: