Energielekken in je werk- en privérelaties overwinnen

Ontdek het geheim van verbonden ondernemerschap

De impact van energielekken op ondernemers

Toen een teamlid mij enkele jaren geleden zei: “Jij bent een geweldige kans voor mij om onder jouw vleugels te groeien,” werd ik geconfronteerd met een relatiepatroon dat me bekend voorkwam uit mijn liefdesrelaties. Hoewel het op het eerste gezicht misschien als een compliment leek, was het voor mij een wake-up call die me terugwierp naar het patroon waar ik vroeger in mijn liefdesrelaties ook altijd opnieuw tegen aan liep.

In deze blog bespreek ik hoe energielekken in werkrelaties en privé relaties invloed hebben op veel ondernemers, en hoe je door de focus op jezelf te leggen, gezonde keuzes en nieuwe energie kunt creëren voor verbonden ondernemerschap.

Inhoud

Het belang van grenzen stellen in relaties

Daar stond ik in dat gesprek met mijn team, me sterk houdend terwijl ik me vanbinnen compleet uitgeput voelde. Ik staarde me in mijn business op dat moment blind op de vraag hoe het kwam dat het niet meer stroomde zoals voordien.

Tijdens een meeting met het team zeiden enkelen van hen in alle eerlijkheid dat onze samenwerking voor hen enkel bedoeld was om zelf zo snel mogelijk groot te worden. Ik stond aan de grond genageld terwijl ik een steek door mijn hart voelde gaan en ik dacht bij mezelf “Ik ben dus gewoon een opportuniteit om hen te helpen groeien tot ze sterk genoeg zijn en het dan af te bollen met alles wat ze van mij geleerd hebben!? Waar ben ik in godsnaam mee bezig!”

Met die ene zin werd voor mij in één klap heel helder waar op dat moment mijn grootste energielek zat. Het is een energielek in een relatiepatroon dat ik bij vele ondernemers in mijn trajecten zie terugkomen, zowel in hun privé als in hun werk.

Als ondernemer ben je iemand die de koe bij de horens vat en makkelijk de kar trekt of initiatief neemt. Je ziet problemen niet als problemen, maar als een uitdaging waar een kans om te groeien in schuilt, ook voor de mensen waarmee je werkt en leeft. En dat maakt dat je “interessant” bent voor mensen die het zelf wat moeilijker vinden om door te zetten wanneer het moeilijk wordt.

Ik weet nog dat ik ooit op vlak van liefdesrelaties besefte dat ik als jonge dertiger een interessante partij was voor vele mannen. Ik bedacht me toen: “Anja, jij bent ne schone cadeau met een grote strik errond voor mannen van jouw leeftijd”. Ik stond sterk in mijn autonomie, was financieel gezond en een rasechte plantrekker. Maar ik ben ook altijd een gever geweest en ik wil daar ook niet mee stoppen omdat het voldoening geeft om te kunnen geven.

Mijn eigen geluk en wat ik bereikte, wilde ik altijd delen met de mensen die ik graag had om er samen beter van te worden. En daar ging ik dikwijls te ver in. Ik kende mijn grenzen niet. Op relatievlak kreeg ik de nodige klappen van het leven om mijn lessen te leren en mijn patronen te doorbreken.

Maar als ondernemer deed ik het enkele jaren geleden nog altijd, want ik wilde me ook in mijn werk graag gezien blijven voelen. Daar stond ik dus weer op datzelfde punt als ooit in mijn relaties, maar dan nu voor mijn team, compleet uitgeput, terwijl ik hen geleerd had om hun energiepijl hoog te houden en volledig vrij zichzelf te zijn. Ik was mezelf onderweg terug kwijtgespeeld, maar dan nu in mijn business.

Er is niets mis mee om anderen te helpen of te ondersteunen, maar het mag niet ten koste van jezelf gaan. En dat is waar ik vele ondernemers en managers mee zie worstelen.

Om energielekken te voorkomen en een gezond evenwicht te bewaren tussen geven en nemen, is het belangrijk om grenzen te stellen in zowel je werkrelaties als je privérelaties.

Zelfontwikkeling voor een succesvol ondernemerschap

De ondernemers en managers die ik in mijn trajecten zie, zijn stuk voor stuk ondernemers met een groot hart. Ze willen het beste voor de mensen die ze graag zien en het zijn doorzetters. Wat ik regelmatig zie terugkomen, is zo herkenbaar:

  • Ze trekken de kar en blijven volhouden,
  • Ze blijven oplossingen zoeken voor elke situatie,
  • Ze voelen zich dikwijls alleen en onbegrepen in hun gevoelens,
  • Wanneer ze zich dan eens van hun kwetsbare kant tonen, lijkt het of hun partner of tegenpartij het nog moeilijker heeft en hun gevoelens er niet bij kan nemen,
  • Ze vragen zich soms af of ze wel echt graag gezien worden en niet gewoon ‘interessant’ zijn voor hun geld of hun succes,
  • Ze voelen zich allesbehalve gedragen of gesteund,
  • Ze hebben weinig tot geen mensen om zich heen die hen nog positief uitdagen of inspireren, …

Dankzij de uitdagingen en de complexiteit van mijn samengestelde gezin ontdekte ik wat het geheim is om alles wat scheefgelopen is in je relaties terug recht te trekken. Ik leerde dat alles wat ‘de boekjes’ me vertelden niet altijd klopte en me zelfs meer deden vastlopen. Het was toen ik bijna tegen een depressie aanliep dat ik alles wat klassieke hulpverleners me vertelden overboord gooide en ik me terug in een opwaartse beweging voelde komen.

Hoe je de focus op jezelf kunt leggen in werk- en privérelaties

Ik besloot om ook anderen te helpen met wat ik voor mezelf had ontdekt en werd daardoor de eerste en bekendste ‘Plusoudercoach’ voor samengestelde gezinnen in België. Steeds meer mensen die al jarenlang naar een klassieke coach of therapeut gingen, vonden hun weg naar mij en voelden eindelijk échte vooruitgang in hun relaties. Gaandeweg deed de mond-aan-mond zijn werk bij ondernemers die zich echt geholpen voelden met mijn succesformule. En zo zag ik dat wat succesvolle ondernemers in hun privérelaties tegenkomen simpel te vertalen is naar hun werkrelaties of omgekeerd.

Net zoals ik het zelf ook mocht ervaren met mijn team. Ik voel me op handen gedragen door mijn man en kan bij hem met alles terecht terwijl dat vroeger heel anders was. En enkele jaren geleden ontdekte ik dat ik in de samenwerkingen met teamleden altijd opnieuw tegen dezelfde frustraties en teleurstellingen aanliep. Door de focus terug op mezelf te leggen, nu ook in mijn business, kon ik terug gezonde keuzes en nieuwe ruimte en energie creëren.

Om succesvol te zijn in zowel je werk- als privéleven, is het essentieel om jezelf te blijven ontwikkelen. Leer van je ervaringen en doorbreek oude patronen die je tegenhouden. Dit zal je helpen om een sterkere en meer verbonden ondernemer te worden, die in staat is om gezonde keuzes te maken en nieuwe energie te creëren in alle aspecten van je leven.

Hoe zit het met jouw energielekken?

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: