Hoe de juiste balans vinden tussen je bedrijf en je privéleven?

De evenwichtsoefening van elke ondernemer

Hoe de juiste balans vinden tussen je bedrijf en je privéleven?

De evenwichtsoefening van elke ondernemer.

Het is de nachtmerrie van elke ondernemer: hoe vind je de perfecte balans tussen het runnen van je bedrijf en het onderhouden van een gezond privéleven?

Heel regelmatig spreek ik ondernemers die op het eerste zicht hun zaakjes voor elkaar hebben en goed weten wat ze willen. Ze zijn succesvol met hun business omdat ze heel besluitvaardig zijn, durven investeren en bereid zijn om risico’s te nemen. En toch, ik zeg niet voor niks ‘op het eerste zicht’ …

In deze blogpost belichten we de uitdagingen en valkuilen van deze evenwichtsoefening.

Inhoud

Wanneer succesvolle ondernemers hulp zoeken

Wanneer ze bij mij komen aankloppen, is dat dikwijls omdat ze in hun privé-relaties botsen op uitdagingen, meestal met hun partner of in hun gezin. Mensen denken bij de term “Relatie expert” namelijk vanzelfsprekend alleen aan liefdesrelaties en beseffen niet dat ze continu, zowel privé als in hun werk, in relatie tot anderen staan en dus ook in werkrelaties nog veel kunnen leren. Maar goed, dat terzijde.

Eén van die ondernemers is Johan die een tijdje geleden een Highly Connected Call met mij boekte. Daar zaten we dan, in gesprek over de liefde die hem teveel pijn deed en waar hij over moest toegeven dat hij dit niet meer alleen kon. Na 20 jaar huwelijk met ups en downs zoals die er in alle normale huwelijken zijn, had zijn vrouw hem nu aangekondigd dat ze wilde scheiden. Het kwam voor Johan als een mokerslag bij heldere hemel.

Ze hadden net nog een heerlijke vakantie op Ibiza met het gezin achter de rug. Hij dacht daardoor dat ze terug in een opwaartse beweging binnen hun relatie zaten. Niet dus, want voor zijn vrouw was de terugkeer uit vakantie de zoveelste bevestiging dat Johan na een vakantie gewoon terug in zijn oude doen verviel. En daar had ze het nu wel mee gehad. Voor Johan was dit de harde klap die hem eindelijk wakker schudde. Hij beloofde zijn vrouw dat hij nu echt het roer wilde omzwaaien en daarvoor hulp zou inschakelen. Op aanraden van een bevriende ondernemer die mijn traject al eerder volgde, kwam hij zo bij mij terecht.

Ik had maar enkele woorden nodig om te zien waar het om draaide en wat er te doen viel. In datzelfde gesprek trok ik het plaatje breder open naar zijn bedrijf en zag Johan plots welke spiegel zijn vrouw hem al die tijd al voorhield, maar die hij nooit kon zien.

De eerste stappen naar verandering

Johan is namelijk een ondernemer zoals de meeste: loyaal en met een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn 150 werknemers dragen hem op handen, want ze kunnen altijd op hem rekenen. Johan zijn overtuiging is ook dat hij als zaakvoerder verantwoordelijk is voor het welzijn van het bedrijf en de werknemers, en dat hij dus altijd moet klaar staan voor alles wat het bedrijf aangaat.

Het is organisch ook zo gegroeid dat zijn vrouw thuis de zorg voor de kinderen op zich nam terwijl Johan al genoeg kopzorgen had met de groei van het bedrijf, alsof het bedrijf zijn kind was. Tijdens ons gesprek zag Johan in dat zijn vrouw en hij hierdoor stilaan uit elkaar waren gegroeid en ze elk op hun eigen eilandje gericht waren.

Ik vertelde hem dat hij zichzelf teveel had weggecijferd en teveel van zichzelf had gegeven ten goede van het bedrijf met het idee dat dit bij uitbreiding ook ten goede van zijn gezin zou komen, en dat dit nu als een boomerang in zijn gezicht terugkwam. Hij wilde onmiddellijk van start gaan in het Highly Connected traject waarvoor hij in aanmerking kwam en waarin ik hem zou leren om de focus op zichzelf te houden.

Concreet zou hij onder andere leren om zijn triggers en blinde vlekken te leren kennen, zijn automatische piloot te stoppen en vanuit kwetsbaarheid te communiceren. Het resultaat daaruit zou zijn dat hij meer in connectie met zichzelf zou staan, zich minder zou verliezen in randactiviteiten en meer ‘neen’ zou leren zeggen tegen energiezuigers waardoor hij meer ruimte zou creëren om echt aanwezig te zijn voor zijn gezin.

Het belang van zelfinvestering in persoonlijke groei

Maar toen puntje bij paaltje kwam en Johan de beslissing over het echte engagement voor de investering in dit traject moest maken, werd pas duidelijk waarom het voor Johan nog meer nodig was om het Highly Connected Traject aan te gaan. Hij reageerde zoals ik het bij zovele ondernemers hoor als ze een beslissing moeten nemen over de investering:

“Ik moet dit even aan mijn partner (of mijn boekhouder) voorleggen en vragen of ik deze investering wel kan maken.”

Deze reactie vertelt veel over hoe zwaar je belang hecht aan de meningen en verwachtingen van de mensen om je heen. Het gaat erover dat je toestemming nodig hebt van anderen en dus niet volledig vrij bent in je eigen beslissingen en de weg die je met jouw leven uit wil.

Je weet heel goed wat je wil en toch is er wel altijd iemand die jij boven jezelf plaatst om beslissingen (mee) voor jou te nemen. Je bent dus niet volledig vrij in je eigen beslissingen en de weg die jij met jouw leven uit wil hoewel je jezelf en je omgeving dat misschien wel wijsmaakt. Je legt je keuzes over jouw leven en jouw relatie(s) in handen van je omgeving – dikwijls in die van je partner vanuit het idee dat dat ook zo hoort – om vervolgens je partner te verwijten dat jullie niet vooruit komen omdat je partner aarzelde.

Dat is dus net nog meer een reden om de investering in jezelf te maken en een Highly Connected Traject aan te gaan, zodat je je vrijmaakt van meningen, vrij van verwachtingen, vrij van omstandigheden … en de bezielde ondernemer en partner wordt die je graag wil zijn.

Het effect van investering op persoonlijke relaties

Stel je maar eens voor dat jij vanuit kracht en zelfvertrouwen aan je partner of boekhouder vertelt dat jij beslist hebt om te investeren in jezelf en dat dit ten goede zal komen van zowel je business als in je privé. Ze zullen je respecteren en steunen. Meer nog, je partner zal zich geliefd voelen omdat je toont hoeveel het je waard is om een betere partner of ouder te zijn.

En voel het verschil maar eens met hoe je overkomt als je vanuit een voorzichtige ondertoon je vraag voorlegt en om toestemming vraagt. Je komt als een platte vijg over en verliest respect.

Soms spreek ik die andere partner ook wel eens en wat ik bij hen meestal als reactie hoor, is het volgende: “Diep vanbinnen zou ik het liefst van al horen dat mijn partner deze investering wil doen, maar aangezien er aarzeling is, vrees ik dat het gezin niet de moeite waard gevonden word. Een investering die over het bedrijf gaat, is geen probleem. Maar als het over de relatie gaat, is er altijd twijfel.”

De partner thuis zegt niet waar het op staat en gaat mee in de aarzeling waardoor beide partners in de wederzijdse veronderstelling blijven dat hun relatie deze investering niet waard is. Ondertussen blijven ze met een etterende wonde zitten die maanden of jaren later open spat en effectief tot de scheiding leidt die ze zo wilden vermijden.

Durf de sprong te wagen

Voel jij dat het voor jou ook nodig is om te leren hoe je de focus op jezelf kan leren houden en of jij ook voor een Highly Connected Traject in aanmerking komt? Boek nu een Highly Connected Call met mij en dan geef ik jou al eerste inzichten in wat jij nodig hebt.

Een Highly Connected traject …

  • brengt jou tot inzichten over jezelf en je (zaken)partner,
  • ondersteunt jou om te ontdekken wat jij te leren hebt in en door je relatie(s),
  • houdt jou de spiegel voor van de patronen die jij in stand houdt in al je relaties,
  • reikt jou concrete tools aan om verandering in je leven en je relatie(s) te brengen,
  • zorgt ervoor dat je een enorm impact hebt op àl je relaties: doordat je de focus op jezelf leert houden, zorg je vanuit innerlijke rust en kracht voor een rimpeleffect naar je gezin, je gezondheid, je fysieke conditie, je financiële resultaten in je bedrijf en ontspanning in je vrije tijd!

Ik werk met heel concrete tools en streef naar een sterke connectie met jou om je op de best mogelijke manier te helpen. Je mag ook duidelijke en confronterende taal verwachten.

Hou je niet van een confronterende aanpak of denk je het te houden op enkel maar wat komen praten? Dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. Je gaat bij mij een werkelijk engagement aan, zowel met jezelf als met je relatie(s). Ik confronteer je waar en wanneer nodig. Dit is niet altijd prettig, maar het is vanuit de bedoeling om jou naar je hoogste potentieel te brengen.

Wil je niet geconfronteerd worden met je eigen patronen, dan kan je beter een koffie gaan drinken met een vriend(in) of gaan ventileren bij een therapeut. Echte verandering komt namelijk pas tot stand nàdat je inzicht hebt opgedaan. En inzicht doe je pas op doordat er iemand is die jou durft te vertellen wat je zelf doet en kan veranderen, iemand die jou op je blinde vlekken durft te wijzen, ten goede van jezelf. Ik ben er niet om je gelijk te geven. Ik ben er om het juiste te zeggen en jou te helpen naar de meest succesvolle en waardevolle relaties waarin je ten volle jezelf kan zijn en je je gesteund en gedragen voelt.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: