Surfen en relaties: De golven als spiegel van menselijke banden

Ik duik diep in hoe de lessen uit surfen toegepast kunnen worden op dagelijkse uitdagingen en de groei binnen persoonlijke relaties.

Surfen en relaties: De golven als spiegel van menselijke banden

Ik duik diep in hoe de lessen uit surfen toegepast kunnen worden op dagelijkse uitdagingen en de groei binnen persoonlijke relaties.

In deze blog verken ik de metafoor van surfen en hoe het zich verhoudt tot het leven en relaties. Net zoals een surfer die zich richt op het nemen van golven, moeten individuen zich richten op hun eigen levensuitdagingen en groeiprocessen. Binnen relaties kan het belang van het behouden van individuele focus en gelijktijdig delen van vreugdevolle momenten niet genoeg benadrukt worden.

Ik duik diep in hoe de lessen uit surfen toegepast kunnen worden op dagelijkse uitdagingen en de groei binnen persoonlijke relaties. Of je nu op zoek bent naar inspiratie in je eigen relatie of gewoon nieuwsgierig bent naar de verbinding tussen surfen en het leven, deze blog biedt inzichten die je zullen doen stilstaan in hoe jij in het leven staat en in relaties.

Inhoud

Toeval bestaat niet… het valt je toe.

Afgelopen zomervakantie hadden wij een surfkamp vakantie met ons gezin en die ervaring wil ik toch wel graag delen. Er zaten namelijk heel wat waardevolle levenslessen in dat surfen. Het surfkamp en de vakantie op zich zijn alvast een aanrader.

Het was zo dat we dit jaar geen reis hadden ingepland. En ergens tegen het einde van juli vond mijn man toch dat ik er even tussenuit moest na al mijn harde werk. Hoe gaat dat dan dikwijls: je begint wat rond te surfen op internet en je praat over je vakantieplannen met andere mensen. Toen mijn osteopaat me naar onze plannen vroeg, zei ik hem dan ook dat alle tips welkom waren.

Toevallig, of het valt je toe, was hij net terug van zijn gezinsvakantie en sprak hij daarover. Hij was nu al zijn derde jaar op rij met de organisatie Flowtrack op Family Surf vakantie in Biscarosse geweest. Het is een Belgische organisatie uit Mechelen met een volledig Nederlandstalige crew. Extra handig dus dat de surflessen in het Nederlands gegeven werden.

Een bijkomend groot voordeel was dat er op het kamp allemaal Belgische en Nederlandse gezinnen waren waardoor de kinderen allemaal samentroepten en de ouders ook meer vrijheid voelden. Verder was het een heel mooie camping met ruime glamping tenten en propere sanitaire voorzieningen. Tot daar dus de locatie en praktische aspecten.

Met de glimlach het water ingaan.

En nu over die surflessen: we zouden dus met het ganse gezin voor de allereerste keer op een surfplank komen te staan om te leren golfsurfen. De extra challenge was dat we dat op de Atlantische Oceaan gingen doen. Voor mij was de Atlantische Oceaan tot voor onze vakantie een theoretisch gegeven. Zoiets waar je over hoort zeggen dat dat niet de Noordzee is en de golven hoger zijn, maar dat toch behoorlijk abstract blijft. Voor mij toch. Dus ik dacht: “we zullen het wel zien wat er bedoeld wordt met die Atlantische Oceaan.

“Amai, we hebben het inderdaad gezien en geweten. Op onze eerste dag hoorden we dat er golven van 2,5 meter hoog waren. Nog voordat we naar het strand gingen, kregen we een theoretische introductie van de surfleraar. En die les sprak behoorlijk duidelijke taal, op het strenge af. Voor de professionele surfers bleken het topgolven te zijn Er zijn slechts 20 dagen in een jaar waarin de golven zo goed zijn voor de topsurfers en dat was dus bij onze eerste surfles.

Maar voor onervaren mensen zoals wij was het enorm gevaarlijk. Zelfs pootjebaden met kinderen op een plek waar geen toezicht was, mocht niet op plekken waar geen toezicht was. Het was zo een les waarin een bende enthousiaste pubers zo snel mogelijk aan het feestje wilden beginnen en eerst goed met de voetjes op de grond werden gezet.

De les eindigde met de positieve boodschap: de beste surfers zijn zij die met de glimlach het water ingaan. Een heel mooie uitspraak waar je direct bij denkt “Ha, evident en zal wel easy zijn als de zon schijnt en je in het water kan spelen.” In de volgende dagen zouden we in de praktijk concreet gaan ervaren hoe snel je de glimlach verliest. Ik merkte dat ik zowel mijzelf als onze kinderen regelmatig herinnerde aan deze Quote. We hadden regelmatig momentjes van frustratie en dan hielp het om er terug bewust de intentie bij te halen om er met de glimlach terug in te stappen.

Surfen is een filosofie, een manier van in het leven te staan.

En dan, na die eerste theoretische les was het tijd om die befaamde Atlantische Oceaan in levende lijve te ontmoeten. Daar stonden we dan op de duin te kijken naar woeste golven. Ik was onder de indruk en had er toch wel een klein hartje bij. Ik zag rode vlaggen, geen zwemmers in het water en een paar ervaren surfers op die hoge golven. “Oh help, en daar moeten mijn kinderen en wij straks in”, dacht ik.

Toen onze les startte, verdween mijn schrik heel snel en kwam er vertrouwen in de plaats merkte ik. En dat gebeurde op het moment dat de surfleraar zei: “surfen is een filosofie, een manier van in het leven te staan. Bij andere sporten zijn de omstandigheden en de ondergrond behoorlijk stabiel. Maar in het golfsurfen verandert alles constant.

Elke golf is anders, elke dag is anders, de wind verandert zelfs in enkele minuten. En zo is het ook in het leven, dus je moet alles in het moment zelf bekijken en elke keer weer blijven oefenen met de omstandigheden van dat moment.” Vervolgens legde hij uit hoe golven ontstaan en hoe je aan de golven kan zien waar je moet weg blijven om niet met de stroming meegezogen te worden.

Bij heel zijn uitleg voelde het als bekend en inspirerend terrein voor mij: alles begint bij energie, alles is energie. Je kan de golven lezen en je moet heel bewust en aandachtig het water in gaan. Daar had ik de link met mijn passie en ik was positief getriggerd om meer te leren. De golven leren je nederigheid, hoorde ik ook nog. Stap je met een groot ego het water in om de golven te bevechten, dan word je teruggeslagen. Tot je leert om met de golven om te gaan. Hoe ziet dat er concreet uit?

We leerden bijvoorbeeld hoe we onze surfplank moesten vasthouden en kantelen terwijl we het water in gingen. Wil je het jezelf makkelijk maken met het lusje rond je vinger, dan kan je je vinger kwijt raken. Wil je de plank achter je laten bengelen, dan sleurt de golf je plank en jou gewoon mee. Wil je als een stijfkop tegen de golf in beuken, dan word je omvergeslagen of je verliest een hoop energie.

Wat je wel te doen hebt, je kijkt constant richting het water, weg van het strand en terwijl je verder het water in wandelt, hou je je plank naast jou bij de strap. Je houdt de golven goed in de gaten en bij elke golf hef je je plank lichtjes op zodat de golf er onderdoor kan glijden. Zelf kan je even springen of buigen om de golf over je heen te laten komen. En zo gaat het in het leven ook, toch!?

Het leven geeft je hoge en lage golven.

Het leven geeft je hoge en lage golven en het is aan jou hoe je ze opvangt. Je kan jezelf moedeloos maken door ze allemaal als onoverkomelijk te zien. Je kan koppig blijven zeggen dat de golven moeten veranderen. Of je kan elke golf zien als weer een kans om ermee te leren omgaan.

Ik sprak nog na met iemand van de crewleden over die filosofie en hoe zij surfen als een levenshouding zagen. En ik kreeg kippenvel toen zij haar verhaal deed. Zij vertelde me dat surfen je leert om in het Nu te leven. Toen zij haar eerste surflessen nam, had ze net een heel donkere tijd achter de rug. Ze vertelde dat ze met haar gedachten altijd in de toekomst of in het verleden zat, altijd met zorgen bezig.

Als je dat in het surfen doet, lukt het nooit om een golf te pakken en te genieten van hoe je op de golf meegenomen wordt. Het is echt een kwestie van timing en het perfecte moment voelen om mee te surfen op een golf. De dame waarmee ik dit gesprek had, zei me dat ze huilde toen ze op het strand aan kwam bij haar eerste geslaagde golf. Ze was helemaal in het moment, ‘alleen maar bezig met die golf en niks of niemand daar rond om haar af te leiden.

En daar zit net de moeilijkheid ook, ook in het leven. We raken als mens zo gemakkelijk afgeleid van onszelf en van de focus die we willen houden. Ik sprak er na de vakantie nog over met mijn man en hoe ik het surfen ook als inspiratiebron voor relaties zie.

Podcast: Wat surfen ons leert over relaties!?

Afgelopen zomervakantie had ik een surfkamp vakantie met mijn gezin en die ervaring wil ik toch wel graag delen. Er zaten namelijk heel wat waardevolle levenslessen in dat surfen. In deze podcast verken ik de metafoor van surfen en hoe het zich verhoudt tot het leven en relaties.

Beluister hier mijn podcast: Wat surfen ons leert over relaties!?

Jouw golf, jouw plank… jouw leven.

Het moment dat het mij gelukt was om recht te komen op mijn plank en mee te surfen met de golf tot op het strand, was ik natuurlijk zo blij als een kind en wilde ik dat momentje delen met mijn man. Dus ik ging terug het water in tot waar hij op dat moment was en vertelde erover. Hij had het moment gemist omdat hij natuurlijk zelf ook aan het oefenen was. Toen hij “sorry” zei omdat hij het niet had gezien, reageerde ik verbaasd dat hij helemaal geen sorry hoefde te zeggen. Ik vond het nogal evident dat hij niet alles kon oppikken van wat ik aan het doen was.

Kort daarna hoorde ik dat het bij een ander koppel heel anders verliep. Zij kwam aan op het strand nadat het haar was gelukt om recht te staan en ze riep gefrustreerd zijn naam om er dan aan toe te voegen “je hebt niet gekeken!” Hij excuseerde zich dan nog, maar daarmee was haar frustratie niet opgelost, want hij had haar succesmomentje niet gezien.

En dat is wat ik in het dagelijkse leven dus veel zie gebeuren bij hoe mensen in hun relatie staan. Ze zijn niet meer bezig met hun eigen plank en hun eigen golf of hun eigen groeiproces om een betere surfer te worden. Vele mensen vinden dat als ze in een relatie zitten, dat ze met zijn twee op één surfplank moeten staan, of dat de andere partner volledig alles moet laten vallen om toe te kijken en alle steun te geven. Ze vinden dat je in een relatie rekening moet houden met elkaar en er voor elkaar moet zijn.

En dat is dus hoe ze denken dat ‘er voor elkaar zijn” in de praktijk ingevuld moet worden. Als je naar de surfers en hun levenshouding kijkt, kan je heel veel leren van hen om de mooiste relaties te hebben. Elke surfer houdt focus op zichzelf en deelt toch de mooie momenten en geluk met anderen. En zo zit het leven en relaties volgens mij ook in mekaar. Iedereen krijgt zijn eigen golven in het leven en die zijn het ene moment al wat hoger dan het andere. En iedereen heeft ook zijn eigen golven te nemen.

Je kan als partner of ouder wel steun bieden, maar dat betekent niet dat je mee op de plank moet of je eigen golven moet vergeten. Als je niet oplet, kan je trouwens overspoeld raken doordat je je eigen golven niet hebt zien aankomen. In het surfen is het belangrijk dat je helemaal in het moment met jezelf bent, dat je voelt wanneer de golf je voeten raakt en dat je op het juiste moment recht staat en je focus houdt op de richting die je uitgaat.

Focus houden op jezelf is niet gelijk aan egoïsme.

Als dat allemaal goed gaat, kan je genieten op de golf die jou meeneemt. Zodra je je laat afleiden door anderen mag je er zeker van zijn dat je valt. Betekent dat dan dat je egoïstisch bent of dat je egoïstisch moet worden als je alleen maar je eigen golf aan het nemen bent? Er was daar bij die surfers niets van egoïsme te bespeuren.

En ook binnen je relatie hoeft het niet als egoïsme gezien te worden. Mijn man en ik waren beide onze eigen golven aan het nemen. We waren allebei met onze eigen oefening en dus ons eigen groeiproces bezig. En die momenten zelf hadden we geen tijd of kans om met elkaar bezig te zijn. Als we dat wel zouden doen, zouden we heel wat leerkansen moeten laten liggen om te oefenen. Onze groei zou dan veel trager en moeizamer verlopen.

De mooie momenten zaten erin dat we onze ervaringen deelden met elkaar door erover te praten. Op het moment dat het gelukt was bijvoorbeeld vertelde ik enthousiast aan mijn man dat ik rechtstaand tot op het strand was geraakt en wat me geholpen had om daarin te slagen. Omgekeerd deed hij hetzelfde met zijn succeservaringen. Het leuke was dat we het plezier niet alleen onder ons tweetjes of met ons gezin deelden. Zelfs wildvreemde mensen waren mee blij voor elkaar. Het leukste moment voor mij was dat ik op het strand aankwam en het dochtertje van een ander gezin op de camping mij stond toe te juichen.

Sharing is caring

Ook in het water zelf kon je die gunfactor zien. Op de laatste dag van onze vakantie waren er heel lage golven. Daardoor lagen we soms minutenlang op het water te dobberen wachtend op een goeie golf. We waren echt met veel. De meer ervaren surfers riepen dan wanneer goeie golven op komst waren. Gek soms, want wij zelf zagen op die momenten soms alleen maar vlak water.

Wat ik daaruit meepak trouwens is dat je in je leven best goed luistert naar mensen die ervaring hebben in hun domein. Zij kunnen je namelijk voorbereiden op de golven die op je afkomen.

Zo doe ik dat in mijn Highly Connected trajecten ook soms. Ik voorspel dan bijvoorbeeld welke weerstand er mogelijks kan komen als mijn klant bepaalde zaken anders gaat doen. Dus daar in het water deden de meer ervaren surfers dat ook voor ons als nieuwtjes. “Ja, hou je klaar, daar komt er één” riepen ze dan en hoe dichter de golf kwam, hoe meer ze supporterend riepen “Ja, peddelen, peddelen, harder, harder”. En als je dan niet snel genoeg was geweest, zeiden ze met de glimlach “oh, gemist “en ze gaven tips om naar de volgende golf mee te nemen.

Dus, concreet zou ik die surfervaring, vertalen naar relaties op de volgende manier:

  • Iedereen heeft zijn eigen golven in zijn leven te nemen.
  • Iedereen draagt zijn eigen plank en iedereen surft op zijn eigen plank.
  • Gun het jezelf en gun het je partner of je kinderen om zelf te oefenen.
  • Laat jezelf niet afleiden door teveel met de ander bezig te zijn.
  • Leidt je partner of je kinderen niet af van hun groei door hun aandacht te veel op te eisen.
  • Deel jullie enthousiasme en ervaringen met elkaar om samen te leren en te groeien.

Jij en je partner hoeven niet alle golven samen te nemen. Wat bedoel ik daarmee? Stel dat je partner een bepaald moment wat emotioneler of gefrustreerd loopt. De golven bij je partner zijn met andere woorden wat overweldigend. Jij hoeft niet mee op diezelfde golf van je partner te gaan. Zelfs al gaan de emoties bij je partner over jou, dan nog hoef je je er niet in te laten meezuigen. Doordat je niet meegaat op die golf kan jij de rust laten terugkeren.

Te dikwijls zie ik bij koppels de misvatting dat ze samen mekaars golven moeten opvangen vanuit het idee dat ze ‘er voor mekaar moeten zijn’. Je bent nog niet klaar met een heftige golf van je partner en dan komt er eentje voor jezelf onder de vorm van bijvoorbeeld een uitdaging op je werk. Of je wordt verrast door een andere heftige golf die je niet had zien aankomen. Voor je het goed beseft, raak je op die manier uitgeput. Je wordt omvergeblazen door de golven van het leven en je staat niet meer ten volle in je krachten voor je naasten.

Daarom is het dus belangrijk om de focus op jezelf te houden, zonder dat dit egoïstisch hoeft te zijn. Ben je hierdoor geïnspireerd en wil je leren hoe dit voor jou zou kunnen werken? Je zou zelf surflessen kunnen gaan nemen en de vertaalslag naar je eigen leven kunnen zoeken. Of je kan een afspraak met mij maken voor een Highly Connected Call en dan kijken we samen wat de vertaalslag naar jouw leven betekent.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: