Slechts 1 op 5 succesvolle ondernemers heeft een levensvatbare relatie!?

Slechts 1 op 5 succesvolle ondernemers heeft een levensvatbare relatie!?

Wist je dat zakelijk succes je persoonlijke relaties complexer kan maken? Het lijkt paradoxaal, maar naarmate je professionele successen toenemen, kan het een uitdaging worden om harmonieuze persoonlijke relaties te onderhouden. 

Wist je dat zakelijk succes je persoonlijke relaties complexer kan maken? Het lijkt paradoxaal, maar naarmate je professionele successen toenemen, kan het een uitdaging worden om harmonieuze persoonlijke relaties te onderhouden. Hoe navigeer je dan door dit complexe landschap? En belangrijker nog, hoe behoud je bloeiende relaties ondanks je zakelijk succes?

John Cuber en Peggy Harroff voerden één van de weinige diepgaande onderzoeken ooit uit naar de relaties van succesvolle mensen. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek was: hoe groter je professionele successen, hoe complexer je relaties lijken te worden.

Inhoud

Onderzoek naar relaties bij zakelijk succes

Slechts 20 % van de bijna 500 succesvolle mensen die zij hadden bestudeerd, hadden een relatie die ze levensvatbaar konden noemen. De overige 80 % hadden onbevredigende relaties die konden onderverdeeld worden in 3 categorieën:

  • De ‘uitgebluste’ relaties: koppels die al tientallen jaren lang de schijn ophouden terwijl de liefde op is. De relatie lijkt van de buitenkant prima, maar er is weinig tot niets over wat de partners nog verbindt.
  • De ‘passief gelijkgestemde’ relaties: doordat de partners hun verwachtingen laag houden, is er weinig ruzie en leven ze vrij harmonisch naast elkaar.
  • De ‘conflictgewone’ relaties: deze partners hebben een levensstijl opgebouwd rond doorlopende ruzies en discussies. Ze leven in een constante strijd die onderbroken wordt door perioden van wapenstilstand. Deze partners lijken bijna te leven voor de conflicten.

Problemen die succesvolle mensen ondervinden in relaties

Er zijn 2 hoofdredenen waarom succesvolle mensen ellendige relaties hebben. De eerste reden zit gewoon in het feit dat ze succesvol zijn. Succes komt namelijk niet zonder druk of actie en het zorgt ervoor dat de kloof met anderen groter wordt. De tweede reden heeft te maken met het feit dat deze mensen zichzelf nog niet goed hebben leren kennen. Het is niet omdat je succes hebt dat je daarmee succesvol hebt leren omgaan met je eigen triggers, je valkuilgedrag, je blinde vlekken en je automatische piloot.

Wat de meeste ondernemers nog niet goed beseffen, is dat een relatie de business kan maken of kraken.

De zakelijke impact van problemen in je relatie

Denk maar eens na over hoeveel het jou kost als je de problemen in je relatie niet fikst. De kopzorgen over je relatie of je gezin vormen een gigantisch energielek en gaan ten koste van je creatie-energie en je bewegingsruimte. Stel je maar eens voor dat je voor belangrijke onderhandelingen staat waarbij het over miljoenen euro’s gaat en je relatie staat ondertussen op springen. Terwijl je het nodig hebt om heel fris in je hoofd en in een sterke vibe te zitten, loop je te piekeren over je relatie. Je hebt niet de fut om goed te kunnen onderhandelen waardoor het jou miljoenen kan kosten.

Of wat met het schuldgevoel naar je partner of je gezin toe? Dat is namelijk een killing emotie. Je gaat bijvoorbeeld uit schuldgevoel niet werken in het weekend terwijl je de inspiratie voelt stromen. Je blijft thuis bij je partner of gezin en je loopt helemaal leeg. Je geniale ideeën worden ondergestopt en mogen er tijdens het weekend niet zijn waardoor je maar wat suf op social media of Netflix gaat hangen in plaats van je creatieve ideeën te kunnen uitwerken. Dit kost jou jaarlijks tonnen aan creatiegeld.

Het alternatief: Een bloeiende relatie ondanks zakelijk succes

Zo hoeft het voor jou niet te zijn. Meer nog, je hoeft je zelfs niet te settelen tussen die 20 % andere mensen uit het onderzoek met een ‘levensvatbare’ relatie. Wat als jij de mooiste relatie van je hele vriendenkring zou hebben? Wat als jij je in je relatie gestimuleerd voelt en super goed in je vel zit waardoor je niet verstoord wordt in je flow?

Als jij een succesvolle business hebt gebouwd, dan heb je ook alle eigenschappen in huis om ook van je relatie(s) een succes te maken. Zelfs als je relatie het momenteel heel zwaar te verduren heeft en het er op lijkt dat er geen andere optie is dan uit mekaar gaan. Ik kan je garanderen dat dit mogelijk is, want ik ben er zelf het levende voorbeeld van.

Mijn man liet me jaren geleden zitten voor de buurvrouw, kreeg een kind met haar en kwam 3 jaar later terug bij mij aankloppen met dat kind dat ik er liever niet bij had gewild. Terwijl ik mijn vertrouwen in hem moest terugwinnen, werd er van mij ook nog eens verwacht dat ik mijn hart openstelde voor dat ‘kind van een ander’. Zovele jaren later zijn we gelukkig getrouwd, hebben we er 2 prachtige kinderen bij gekregen en is hij in onze business de sterke man die me bij alles wat ik onderneem, draagt en ondersteunt.

Hoe we daarin geslaagd zijn en wat hiervoor de toverformule is?
Wat alvast niet hielp of ons zelfs verder uit mekaar dreef, waren de klassieke therapeuten die eerder vanuit theorie spreken terwijl ze totaal niet begrijpen hoe onze wereld in mekaar zit. Ik hou niet van eindeloze, wollige sessies waarin mij gevraagd wordt om me te verplaatsen in het slachtofferschap van anderen of waarin mijn verleden kapot geanalyseerd moet worden.

De sleutel tot verbetering: De focus op jezelf leggen

Wat ik ontdekte, was dat wij als koppel pas echt vooruitgang boekten en sterker werden zodra ik de focus volledig op mezelf legde.

In een relatie, of dat nu zakelijk of privé is, stem je je namelijk zonder het te beseffen af op de andere. Zodra je getriggerd wordt, kom je in je valkuilgedrag terecht. Je gaat de andere proberen tot inzicht te laten komen of je cijfert jezelf weg om de kerk in het midden te houden. Je raakt hoe langer hoe meer jezelf kwijt in je relaties en een bepaald moment moet je vaststellen dat je een heel kort lontje hebt gekregen. Wat niemand ziet, is dat je eigenlijk een heel lang lontje hebt. Alleen heb je vergeten aan te geven waar het lontje is aangestoken en waar dus de bron ligt van je ontploffing.

Succesvolle ondernemers zijn het dikwijls gewend om zich bezig te houden met het kruitvat van anderen. Ze willen vermijden dat het lontje bij anderen aangewakkerd wordt zodat alles en iedereen kan blijven functioneren. En ondertussen gaan ze aan hun eigen gevoelswereld voorbij. Wanneer hun emmertje een bepaald moment overloopt en de bom ontploft, gaan ze vanuit schuldgevoel opnieuw harder werken om zichzelf nog beter onder controle te houden. Ze komen in een vicieuze cirkel terecht.

Het grote geheim bestaat erin dat een succesvolle ondernemer de focus op zichzelf leert leggen en de eigen grenzen bewaakt. Als je je eigen persoonlijkheid en je grenzen heel goed kent en daarin duidelijkheid schept voor iedereen, wordt het veel eenvoudiger om de leider te zijn die je wil en kan zijn, zowel in je business als in je privéleven.

Ben jij een succesvolle ondernemer die het hard te verduren krijgt in je relaties en wil jij ontdekken hoe het voor jou kan werken om de focus op jezelf te houden en daardoor ook succesvolle relaties te hebben? Maak een afspraak voor een Highly Connected Call zodat ik samen met jou kan kijken of jij geschikt bent voor het Highly Connected traject.

Ontdek in mijn Masterclass hoe jij snel tot de meest succesvolle relaties komt!

Zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 60 min – misschien wel de meest waardevolle tijd van je leven.

Anja Pairoux | High End Relationship Expert

Ontdek in deze Masterclass hoe jij het snelst tot de meest succesvolle en duurzame relaties komt!

Enkel door alleen maar te investeren in jezelf en je eigen groei. Zonder hard te moeten werken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 45 min.