Waarom echte intimiteit belangrijker is dan materiële rijkdom

Een jaar zonder seks: wat betekent dat voor een relatie?

We hebben al meer dan een jaar geen seks meer …

Een paar keer per jaar spreekt mijn man met zijn maten af om samen fun te hebben en diepere gesprekken onder mannen te voeren. Ze delen niet alleen hun successen en plezier, maar ook hun pijn en uitdagingen.

Wanneer hij terug thuiskomt van zo’n uitstapjes, vraag ik hem hoe het met zijn maten gesteld is. Er komen dan altijd wel grappige verhalen en soms ook wel eens minder leuk nieuws. Zo vertelde mijn man me onlangs dat er wat scheidingen op til stonden en één van zijn maten al meer dan een jaar geen seks meer had met zijn vrouw. Dat vond ik op zich nog niet zo vreemd, want dat hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Ik vroeg dus spontaan of het ging over tout court geen seks of geen seks met deze vrouw.

Inhoud

Materiële rijkdom versus emotionele verbondenheid

Wat ik wel vreemd vond, was dat diezelfde vriend er naadloos een exclusieve reis met het hele gezin aan breide. Omwille van de leeftijd van de kinderen hadden ze het gevoel dat het nu of nooit was en daarom hadden ze beslist om met z’n allen nog één grote reis te maken. Scheiden was geen optie, want dat zou te gecompliceerd worden. Dus het werd een reisje van € 25.000.

Eerlijk? Mijn broek zakt af bij zo’n verhalen.

Niet omdat mensen beslissen om met het ganse gezin een exclusieve reis te maken. Ook niet omwille van het budget dat ze eraan spenderen, want dat ligt voor iedereen anders volgens hoe ze ervoor werken en gespaard hebben. En ook niet omdat dat koppel geen seks heeft of beslist om samen te blijven omdat het anders te gecompliceerd zou worden.

De impact van relatieproblemen op kinderen

Waar mijn broek wel van af zakt, gaat over de lessen die mensen aan hun kinderen leren door de keuzes die ze maken om hun zaakjes aan te pakken. Of moet ik eerder zeggen, niet aan te pakken!?

Als een koppel al meer dan een jaar niet meer intiem is, is dat een duidelijk teken aan de wand. Het betekent dat het vuur uitgedoofd is, dat 2 mensen koud geworden zijn naar elkaar toe. En dat betekent dat die koude ontegensprekelijk uitstraalt naar het ganse gezin. Wat geef je je kinderen in godsnaam mee als je als koppel naast elkaar leeft en het inpakt met exclusieve reizen of een sjieke villa!? Wat leer je je kinderen op die manier over liefde en relaties?

Je toont hen dat als de liefde dood is, dat je je er dan bij neerlegt en je eenzaamheid verdringt – en dikwijls ook letterlijk verdrinkt – in het materiële, oppervlakkige wereldje. Zulke ouders zijn trouwens op latere leeftijd verrast als hun kinderen in moeilijke relaties terechtkomen en ongelukkig zijn. En wat zullen ze dan doen om hun kinderen te helpen? Juist, ze stoppen hen geld toe en raden hen aan om er eens lekker op uit te trekken met hun gezinnetje. Een doekje van € 25.000 voor het bloeden met andere woorden!

Hoe kan een koppel hun intieme connectie herstellen?

“Maar wat moet zo’n koppel dan wel doen, Anja?” Hoor ik je al vragen.
Ik zal zelf ook niet heel snel naar ‘scheiden’ als oplossing grijpen. En ik ben ook de laatste om te zeggen dat mensen geen exclusieve reizen mogen maken of hun geld niet aan mooie spullen mogen spenderen. Maar als je te maken hebt met een lege doos als je de strik er rond uit haalt, moet je wel eens in de doos kijken en ervoor zorgen dat die terug gevuld raakt.

Als het vuur gedoofd is in een relatie is het tijd om de zaken eens recht in de ogen te kijken. In mijn praktijk kijk ik niet naar de relatie in zijn geheel. Ik zoom in op het individuele niveau. Is er nog een waakvlammetje dat nog aangewakkerd kan worden? Of is het vuur echt compleet gedoofd? Ik bekijk op individueel niveau wat de persoon in kwestie nodig heeft om de warmte in zijn of haar leven te voelen.

Omdat ik met ondernemers werk, zitten die vragen dikwijls verstopt onder een heel dikke stoflaag. Ondernemers zijn het namelijk gewend om alles te geven en zichzelf daarbij weg te cijferen. Wat zij zelf nodig hebben om zich gesteund en gedragen te voelen, is dikwijls onbekend terrein voor hen. Laat staan dat ze erover kunnen praten met hun partner.

Het komt er dus op neer dat ik hen eerst leer om de connectie met zichzelf terug te vinden om vervolgens beter te connecteren met hun partner en gezin. En dàn kunnen ze pas écht fantastische reizen maken met het gezin. Het zullen dan reizen zijn waar ze heel mooie herinneringen aan hebben omdat ze de liefde voelden stromen en zich verbonden voelden. En meer nog … het zullen reizen zijn waar de kinderen in hun volwassen leven dankbaar op terugkijken en hetzelfde gevoel aan de kleinkinderen willen doorgeven.

Het belang van open communicatie en eerlijkheid in relaties

Een cruciaal aspect van het herstellen van de intimiteit en verbondenheid in een relatie is dat je focus leert leggen op jezelf. Dit houdt in dat je eerst stilstaat bij je eigen gevoelens en behoeften, zodat je beter in staat bent om open en eerlijk te communiceren met je partner. Veel koppels durven niet te praten over hun diepste verlangens en gevoelens, uit angst voor confrontatie of afwijzing. Door eerst aan zelfreflectie te doen, kan je beter begrijpen wat je nodig hebt en wat je dwarszit. Op deze manier ben je beter voorbereid om samen met je partner op zoek te gaan naar oplossingen en zo je relatie te versterken.

Wil jij leren hoe je op een eenvoudige manier de focus op jezelf kan leggen, zonder nog meer te moeten geven en zonder jezelf weg te cijferen? Vraag een Highly Connected Call met mij om samen te bekijken of en hoe mijn Highly Connected Traject voor jou kan werken.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: