Boek voor plusouders

De rol van ouder is sowieso al niet gemakkelijk, maar als je als ‘nieuwe’ mama of papa in een gezin terecht komt dat niet het jouwe is, kom je nog vaker voor situaties en vragen te staan waar geen pasklaar antwoord voor is.

In 7 stappen naar een
gelukkiger samengesteld gezin

In onze samenleving is een nieuw samengesteld gezin al lang geen uitzondering meer. Steeds meer mensen komen als plusouder dan ook voor situaties en vragen te staan waar niet altijd een pasklaar antwoord voor is. Maar: door het taboe dat er rond dit onderwerp nog steeds heerst, hebben veel plusouders het gevoel dat ze alleen staan.

Vanuit mijn eigen bewogen gevoelens als stiefmoeder ben ik in de problematiek van samengestelde gezinnen gerold. Ik vond er mijn roeping in om zelf als eerste stiefoudercoach in België aan de slag te gaan. En ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik er zelf een rijker en sterker persoon van geworden ben. Dankzij de problemen waar ik in mijn nieuwe gezin op botste.

In mijn plusoudercoaching merkte ik dat heel wat mensen het moeilijk vinden om over hun situatie te praten door het taboe dat hier nog rond hangt. Plusouders denken dat ze alleen staan met hun gevoelens, durven niet toegeven dat ze hulp nodig hebben, zijn bang voor de ex-partner die dikwijls nauwlettend toekijkt op de omgang met de kinderen. Veelal denken stiefouders tenslotte dat uit mekaar gaan nog de enige optie is.

Ik schreef een werkboek als eerste stap voor stiefouders om zichzelf te coachen naar een nieuw evenwicht in hun situatie. Het boek is doorspekt met verhalen waarin de lezer zich zal herkennen.

Hierbij breng ik grotendeels eigen verhalen omdat ik van mening ben dat, als ik een taboe wil opheffen rond dit thema, ik zelf het voorbeeld moet stellen door mijn eigen belevingswereld bloot te geven. Daarnaast geef ik telkens kennis en inzichten mee, die nodig zijn om uit te leggen waar de valkuilen en uitdagingen liggen. Tenslotte zet ik de lezer ook zelf in denkoefeningen en reflectie op de eigen situatie door de oefeningen in elk hoofdstuk.

De inzichten die verwerkt zijn in het boek hebben zowel mijn eigen relatie als die van mijn klanten geholpen om harmonie te vinden in hun gezinnen. Het is mijn bedoeling om mensen te helpen ook hun weg te vinden en de slaagkansen van hun nieuwe gezin te verhogen, in het belang van alle betrokken gezinsleden.

Anja Pairoux

Als plusouder wilde ik er graag bijhoren en dus deed ik extra mijn best. Ik wilde een goeie band opbouwen met mijn pluskinderen, maar hoe meer ik mijn best deed, hoe minder dankbaarheid en erkenning ik leek te krijgen. Mijn omgeving begreep me niet “je wist toch dat hij kinderen had?!”. Dit boek heeft letterlijk mijn relatie en ons gezin gered. De denk- en schrijfoefeningen in het boek zorgen ervoor dat je aan de slag gaat en het anders gaat aanpakken in de praktijk. Dank u, Anja!!

***** Dé hulplijn en handleiding voor plusouders

Review op Bol.com

7 tips voor stiefouders in een samengesteld gezin.

De fout die velen maken, is zo snel mogelijk een ‘gezinnetje’ te willen vormen, zoals we dat allemaal kennen. Maar eens je in een nieuw samengesteld gezin zit, zal je nooit nog een klassiek gezin vormen. Je moet allemaal op zoek naar je plek in dit samengesteld gezin en naar je rol daarin. De klassieke ouderrol kàn je als stiefouder niet opnemen. Rationeel gezien weten vele plusouders dit, maar onbewust doen ze het toch. Dit is niet evident.

7 tips om het wél te doen slagen:

  1. Neem de tijd.
  2. Stel je verwachtingen bij.
  3. Laat het beeld van het ‘klassieke gezin’ los.
  4. Leg je focus op de goede dingen.
  5. Durf de zaken te benoemen.
  6. Volg je hart!
  7. Doe meer door minder te doen.
Blog | 7 Tips Voor Stiefouders | Apluscoaching