De sleutel tot een succesvolle relatie: Blijf trouw aan jezelf

Terwijl Pieter en zijn partner genoten van een heerlijke vakantie vol zon, feest en vriendschap, kwamen ze tot waardevolle inzichten die hun relatie voorgoed zouden veranderen. De sleutel tot een succesvolle relatie is namelijk het vinden van de juiste balans tussen samen groeien en jezelf blijven ontwikkelen als individu. Lees verder om te ontdekken hoe Pieter dit inzicht opdeed en hoe jij hetzelfde kunt toepassen in jouw eigen relatie.

Inhoud

Een vakantie vol inzichten: relatieverbetering in Toscane

Laatst was ik in sessie met Pieter, één van de ondernemers in mijn Highly Connected Traject. Hij was op dat moment met zijn partner in Toscane voor het huwelijk van hun vrienden. Ik was benieuwd hoe het met hen als koppel gesteld was nu ze zich in de heerlijke setting van vakantie, zon, feest, drank en vrienden bevonden. Bij de start van hun traject hadden ze het als koppel namelijk behoorlijk moeilijk omdat ze met de regelmaat van de klok heftige ruzies hadden.

Maar ze stelden het dus goed daar in Toscane. Ik vond het heerlijk om hem erover te horen vertellen en voelde me even meegezogen in de setting. Het leek me een huwelijksfeest waar geen einde aan kwam met dagelijks hetzelfde programma: wakker worden met een kater aan het zwembad en veel water drinken om vervolgens in de vroege namiddag terug te starten met drank, lekker eten, party music en dansen.

De zoektocht naar het verschil in relatiedynamiek

Je zou bijna gaan denken dat onze sessie eerder een gewone koffieklets was waarin Pieter tussen het feesten door even zijn verhaal deed om dan weer verder te gaan met het leven en het feestje daar in Toscane. Dat was het dus niet. Het was één van de meest waardevolle sessies waarin er voor hem een pak inzichten naar boven kwamen.

Ik was namelijk vooral benieuwd naar waar het exacte verschil zat tussen hun dynamiek als koppel in Toscane en wanneer ze thuis in Kraainem waren. In eerste instantie kon Pieter natuurlijk niet antwoorden op die vraag en bleef het bij een vage “Ik weet het zelf niet, uiteraard zijn we op vakantie, maar toch”. Dit is een heel menselijke reactie en wat de meeste ondernemers ook doen. Ze zijn opgelucht dat alles even tot rust lijkt te komen en willen van die tijd dankbaar gebruik maken om hun batterij terug op te laden.

Op zo’n moment willen ze de goeie sfeer niet beginnen kapot analyseren. Ze nemen zich voor om wat meer op vakantie te gaan, want ze denken dat daar de grote oplossing in zit. Wat sneller terug tijd maken om de batterijen op te laden en er dan terug beter tegen te kunnen tussen die vakanties door. Ze denken dat de liefde en de relatie sterker wordt door er in korte opstootjes aandacht aan te schenken en dan terug naar de orde van de dag te keren. Maar ze gaan aan de essentie voorbij.

Belangrijke inzichten over relaties en groei

Dat is dus waar ik in de sessie met Pieter naartoe wilde. Ik wist dat er voor hem enorm waardevolle inzichten te vinden waren in het feit dat alles nu even goed ging. Je komt bij mij namelijk best niet in traject als je al zwaar in crisis zit, net zoals je niet ziek hoeft te zijn om op controle te gaan bij de dokter. Je kan met andere woorden wel veel leren uit crisis, maar je kan minstens evenveel leren uit succeservaringen. Tenminste, als je de tijd neemt om er bij stil te staan.

En nadat ik Pieter dieper liet nadenken over die belangrijke vraag waar het verschil nu zat in hun relatiedynamiek in Toscane en wanneer ze in Kraainem waren, zag hij voor welke belangrijke beslissingen hij stond en hoe hij de sleutel in handen had om zijn relatie een totaal andere wending te laten nemen.

De impact van keuzes op relaties

Pieter zag nu in dat hij op een verkeerde manier voor zijn partner zorg droeg. Voor het eerst drongen de woorden die zijn partner al verschillende keren uitgesproken had echt tot hem door. Zijn partner riep hem namelijk dikwijls toe dat hij zelf wel kon nadenken en dat hij Pieter niet gevraagd had om voor hem te zorgen.

Pieter zelf wilde een nieuwe weg inslaan met zijn carrière, maar kwam er maar niet toe om daarin tot effectieve stappen over te gaan omdat hij overtuigd was dat zijn partner hem nodig had en hem graag bij hem had. Pieter wilde zijn partner niet het gevoel geven dat hij hem in de steek zou laten als hij in zijn werk ook zijn hart zou volgen.

Hij zat dus vast in een tweestrijd: kiezen voor zijn carrière stond in zijn hoofd gelijk aan zijn partner in de steek laten, en kiezen voor zijn partner betekende dat hij met zijn carrière niet voluit kon gaan. Maar net die tweestrijd waar hij zich in vast voelde zitten, vormde de oorsprong van zijn boosheid in hun ruzies moest hij nu toegeven.

De kracht van een “EN-EN” verhaal

Ik vertelde hem dat het allemaal net omgekeerd was en dat het voor hem niet een “OF-OF” verhaal hoefde te zijn, maar dat hun relatie pas terug zou kunnen gaan stromen als hij er een “EN-EN” verhaal van maakte. En misschien was het ook wel dàt dat zijn partner hem wilde zeggen als hij zei dat hij moest stoppen met voor hem te zorgen.

Misschien bedoelde zijn partner wel eerder: “Stop met je zorg voor mij, maar zorg voor jezelf en maak dat jij terug goed in je vel zit!” Het beste wat Pieter kon doen voor zichzelf en zijn partner was ten volle zijn hart volgen om voor een nieuwe carrière te gaan en daar voluit in open te bloeien. Dat was namelijk ook de persoon waar zijn partner verliefd op was geworden. Ik vertelde hem dat het nu belangrijk was om een eerlijk gesprek te hebben met zijn partner waarin hij alle kaarten op tafel gooide over wat hij vanuit zijn hart wilde.

De sleutel tot succes in élke relatie

Mensen denken namelijk dat liefde betekent dat je er voor elkaar moet zijn. En dat is het niet. In een gezonde relatie sta je beide krachtig op eigen benen, ga je niet hangen en blijf je toch dichtbij. Om vervolgens mekaar te ondersteunen in ieders groei, liefdevol en mild voor jezelf en de ander.

Zo is het niet alleen in liefdesrelaties, maar dit geldt voor élke relatie. In een gezonde samenwerking, vriendschap, relatie kan elk individu ten volle zichzelf zijn en in eigen kracht gaan staan om op die manier bij te dragen aan de samenwerking en het geheel. Om daartoe te komen, is het voldoende dat één persoon binnen de samenwerking of de relatie (zowel privé als in het werk) voor de volle 100% verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf.

Het belang van zelfreflectie en communicatie

Dankzij onze sessie en het aandurven van zelfreflectie, was Pieter in staat om de nodige inzichten te verwerven en stappen te zetten om zijn relatie en carrière te verbeteren. Het is cruciaal om open en eerlijk te communiceren met je partner, vrienden en collega’s over je gevoelens, verlangens en zorgen. Alleen dan kunnen jullie elkaar begrijpen en steunen in jullie individuele en gezamenlijke groei.

Conclusie

Of het nu gaat om liefdesrelaties, vriendschappen of samenwerkingen, het belangrijkste is dat iedereen zichzelf kan zijn, in zijn eigen kracht staat en verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen geluk en welzijn. Dit zal niet alleen leiden tot een sterkere en gezondere relatie, maar ook tot een gelukkiger en meer vervuld leven voor alle betrokkenen. Zoals Pieter’s verhaal laat zien, kunnen we veel leren van zowel succes- als crisiservaringen, mits we de tijd nemen om erbij stil te staan en de juiste vragen te stellen.

Wil jij leren hoe je op een eenvoudige manier de focus op jezelf kan leggen, zonder nog meer te moeten geven en zonder jezelf weg te cijferen? Vraag een Highly Connected Call met mij om samen te bekijken of en hoe mijn Highly Connected Traject voor jou kan werken.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: