De verbinding tussen persoonlijke relaties en zakelijk succes.

Ontdek hoe persoonlijke relaties en emotionele welzijn direct invloed hebben op je zakelijke succes. Leer hoe je energielekken in je leven kunt aanpakken en hoe je kunt investeren in jezelf om je bedrijf te laten bloeien.

De verbinding tussen persoonlijke relaties en zakelijk succes.

Ontdek hoe persoonlijke relaties en emotionele welzijn direct invloed hebben op je zakelijke succes. Leer hoe je energielekken in je leven kunt aanpakken en hoe je kunt investeren in jezelf om je bedrijf te laten bloeien.

20% is strategie en 80 % is energie. Misschien ken je deze uitspraak al en heb je het al meermaals horen terugkomen. Of misschien hoorde je deze nog nooit en vraag je je af wat hiermee bedoeld wordt. Het zou ook kunnen dat je zelf geen ondernemer bent en je dan denkt dat deze aflevering niet voor jou bedoeld is. En toch…

Wat is dat precies, 20% is strategie en 80 % is energie? Als je met business coaches in aanraking komt, is de kans groot dat je hen dit al wel eens hoort zeggen. 20% van je business of van je omzet haal je vanuit strategie en 80% haal je door energie. Dat betekent dus dat je je bedrijf kan laten groeien door je strategieën aan te passen en een aantal zakelijke keuzes te maken. Het gevolg daarvan is dan hopelijk te zien in je zakencijfers met een stijgende omzet en liefst ook stijgende winst. Dat is de bedoeling tenminste. En je hoort de “maar” hierbij al volgen. Want “mààr” 20% van je business draait op strategie. Het belangrijkste gedeelte, 80% van je business, wordt bepaald door (jouw) energie.

En als je nu zelf geen ondernemer bent en je denkt dat deze aflevering niet voor jou bedoeld is, neem toch maar even de tijd en luister naar deze podcast. Deze 20-80 regel is voor iedereen van toepassing. Stel nu bijvoorbeeld maar dat je op je tandvlees zit en het je maar niet lijkt te lukken om aan een werkopdracht toe te komen of af te werken, dan zou het best kunnen dat je de sleutel tot verandering in deze blog leest. Ik hoop je in elk geval te inspireren om de vertaalslag naar jouw situatie te maken.

Inhoud

Hoe energielekken in je privéleven je bedrijfsprestaties beïnvloeden

Ik vraag me dan af hoe het komt dat de meeste bedrijven en ondernemers toch alleen maar of grotendeels blijven investeren in strategische keuzes. Ze maken met andere woorden alleen maar kosten die strategisch te verantwoorden zijn. Dat zijn dan kosten zoals bijvoorbeeld machinerie, bureaumaterialen, consultancy, business coaches, sales trainingen, communicatie workshops voor het team, marketing, en noem maar op. Als 80% van je business bepaald wordt door energie, lijkt het mij logisch dat ondernemers dan ook daar het meest op zouden inzetten. En toch gebeurt dat heel weinig tot zelfs niet bij de meeste ondernemers.

Volgens mij heeft dat met bewustwording te maken. Want “energie”… Vul dat maar eens in. Wat betekent dat precies en waar moet je dan precies in investeren? Het meest vanzelfsprekende waar mensen aan denken als het over energie gaat, is dat ze meer moeten bewegen of aan sport moeten doen om zich goed in hun vel te voelen. En als ze nog wat verder denken, wordt het al wat wolliger. Dan zitten we in de yoga of meditatiesector, of nog wat verder in de wereld van energetische werkers. En daar gaat het voor vele ondernemers een brug te ver.

En dat begrijp ik maar al te goed. Want gaat het dan beter met je business of je zaken naargelang je langer kan stilzitten op de yogamat? Wat mij betreft dragen sport, yoga en meditatie zeker bij aan je energiebalans. Ze helpen om rust in je hoofd te brengen en om je gedachten te verzetten. Maar dat is maar een fractie van wat bedoeld wordt in die 80% energieregel voor je business. Dus als het gaat over strategie in business kunnen we stellen dat het aanbod heel ruim is en dat er gigantisch veel opties zijn om je geld in te pompen. En je weet bij deze dat dit maar voor maximum 20% aan je business zal bijdragen.

En als het gaat over het belangrijkste deel in je business, dus die 80 % energie, wordt het veel moeilijker om te bepalen waar je dan in moet investeren. Is dat dan in sporten, in vakantie, in yoga, of bij één of andere kwakzalver? Het wordt veel abstracter. En moet je dat dan met je privé budget betalen, want de fiscus gaat het toch niet aanvaarden dat je “leren ontspannen” als een bedrijfskost inbrengt?”

Hoe groter de energielekken, hoe meer je in strategie investeert

Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden op welke manier die 80% energie in je business werkt, dus hopelijk wordt het aan de hand van mijn voorbeeld ook voor jou veel duidelijker. Ik ga enkele jaren in de tijd terug om een compleet beeld te geven van mijn investeringen en wat het mij opbracht. Zo gaf ik coachingopleidingen en vroeg ik een bepaald moment een marketingbureau om met mij te bekijken hoe ik mijn opleidingsinstituut naar een volgend niveau kon brengen. Ik kreeg daardoor een duidelijkere focus en de investering betaalde zich zoals verwacht behoorlijk snel terug. En toch stroomde het nog altijd niet zoals ik wilde.

Er was tijdens de sessies met het marketingbureau veel inspiratie neergezet. En toch kwam ik er niet toe om alles in actie om te zetten wat we hadden vastgelegd. Ik kon er de vinger niet op leggen en bleef zoeken naar de gouden tip. Een tijd later kwam er een online marketeer op ons pad, en weer investeerden we in marketingstrategie om te kunnen groeien en de juiste klanten te bereiken. Als ik het over ‘we’ heb, dan gaat dat over mijn man en ik, want we zitten samen in ons coachingbedrijf en moeten hier ook met het ganse gezin van kunnen leven. Dat even terzijde … En weer betaalde die investering zich terug. En weer voelde ik dat mijn volste potentieel en voldoening er niet uit haalde. Ik kon er nog altijd de vinger niet op leggen, dus ik bleef zoeken. Mijn business groeide wel, maar de kosten en de lasten groeiden mee en ik werd er niet gelukkiger op. Integendeel, hoe meer ik groeide, hoe meer ik het gevoel kreeg dat mensen van mij wilden profiteren.

De energielekken werden alleen maar groter. En hoe groter de energie lekken werden, hoe meer ik ging investeren in strategie en business coaching opdat mijn bedrijf zou groeien om alle lasten te kunnen dragen. Ik hoopte dat ik rust zou vinden als mijn bedrijf goed zou draaien en ik mijn team genoeg zou kunnen betalen. Want als ik mijn team goed zou betalen, zouden zij tevreden zijn en me ook wel energie teruggeven. Zoiets als “wat je geeft, krijg je terug” – dat geloofde ik.

Ik investeerde dus telkens in strategie, in het gedeelte dat 20% opleverde, maar ondertussen lekte mijn energie langs alle kanten weg naar brandjesblusserij en aandachtszuigers, wat dus die andere 80% betekende. Natuurlijk voelt het dan als ploeteren en hard werken.

Ondanks al die investeringen in al die jaren bleef ik dus met het gevoel zitten dat ik aan het dweilen was met de kraan open. In mijn cijfers was dat effectief ook zo te zien. Ik groeide in omzet en de kosten groeiden tegelijk sneller dan de inkomsten.

Een aanslag op mijn energiereserve

Een bepaald moment ging ik op een retreat met ondernemers waar ik continu met de zelfreflectie bezig was zoals ik die aan mijn klanten leer. En daar begon er mij iets te dagen. Kort daarna kwam er een business coach van een heel andere orde op mijn pad. Die heel andere orde liet zich al voelen in de investering die meer dan 10 keer hoger lag dan wat ik bij de voorgangers had geïnvesteerd. Ondanks het feit dat ik het geld niet klaar had en ook totaal niet wist of ik het überhaupt wel zou kunnen betalen, zei mijn buikgevoel dat ik deze weg wilde inslaan. Ik had nu al genoeg trajecten afgelegd die wel wat kostten, maar altijd betaalbaar bleven. Dus ik wist ondertussen ook wel dat als je het gemiddelde betaalt aan een gemiddelde coach je resultaten ook gemiddeld zijn.

Na die beslissing, gebeurde er iets met en in mijn energie. Deze investering die ver buiten mijn eigen comfortzone lag, was een aanslag op mijn energiereserve. En dat maakt dat ik veel bewuster met mijn energie begon om te gaan. Ik weet nog dat ik het vergeleek net een marathon lopen terwijl ik tot dan maximum een 10 Miles had gelopen, en nog nooit had getraind voor een marathon. De nieuwe sprong die ik met mijn business ging maken, vergde dus al mijn energie. Ik voelde daardoor duidelijker dan ooit waar mijn energielekken zaten. Alles wat me meer energie kostte dan wat het opleverde in mijn business, liet ik los.

Je kan het een soort van grote opruimactie noemen. Als je een marathon gaat lopen, wil je ook alle overbodige gewicht van je afgooien. Dat deed ik dus en hoe meer ik had losgelaten, hoe meer ik natuurlijk verwachtte dat mijn nieuwe weg makkelijker zou gaan lopen. Ondertussen volgde ik netjes alle stappen van de strategische lessen die mij in dat programma aangeleerd werden. En toch bleven mijn echte resultaten uit. De echte doorbraak waar ik op had gehoopt, bleef toch langer uit dan ik wenste, of het ging me veel te traag in elk geval.

Anja Pairoux | 20% is Strategie, 80% is Energie

Investeer in jezelf: De sleutel tot bedrijfsgroei en persoonlijke voldoening

Maar in al dat harde werken en opruimen, was ik één gigantisch energielek vergeten. Vergeten is misschien het verkeerde woord. Ik zou het eerder mijn blinde vlek noemen waarvan ik niet besefte welke impact het op mijn business had. Want dat energielek zat in mijn privésfeer, meer bepaald bij mijn stiefzoon.

Wij zijn 2 compleet tegenovergestelde persoonlijkheden en ook op vlak van opvoeding kan het verschil tussen mij en zijn moeder niet groter zijn. Vanuit mijn expertise rond samengestelde gezinnen leerde ik in al die jaren dat ik mijn stiefzoon in mijn leven heb wel omgaan met alles waarin ik getriggerd werd. Maar nu ik al mijn energie nodig had voor de doorbraak die ik in Mijn business ging maken, had ik geen energie meer over om om te gaan met alles waar hij mij in triggerde. Je moet weten dat zelfs zijn eigen ouders zichzelf de haren uit hun kop trokken, en waar biologische ouders tot 50 kunnen tellen om het geduld met hun kinderen te bewaren, geraken stiefouders niet eens aan 10. Dus omdat hij me zo stevig op mijn zenuwen werkte en ik van mezelf weet dat ik op zo’n momenten behoorlijk hard uit de hoek kan komen, hield ik mijn mond. Sommigen noemen dat “wijselijk “je mond houden of voor de lieve vrede. Ik kan je zeggen: opkroppen wat er op je lever ligt, is allesbehalve wijs en daar komt ook niks van lieve vrede uit voort.

Ik weet nog dat ik een bepaald moment tegen mijn man zei dat ik het best frustrerend vond om bij mijn klanten de voldoening te voelen omdat ze toepassen wat ik hen leer en daar ook effectief resultaten mee halen, en om bij mijn eigen partner en stiefkind te zien dat er niks gebeurde met wat hen op een gouden plaatje werd aangeboden. En daar was het dat ik voelde dat ik nog met een energielek zat waar ik iets mee te doen had. Wat er te doen viel en hoe was al snel duidelijk voor mij, dus ik benoemde het om te beginnen aan mijn man. De rest gebeurde bijna vanzelf.

Toen het gedrag van mijn stiefzoon kort daarna weer de spuigaten uit liep en het weer over mijn grenzen ging, besloot ik om er alles ongeremd en ongefilterd uit te gooien. Wel vanuit kwetsbaarheid en met mijn pure gevoelens erbij zoals ik het aan mijn klanten leer. Wat er daarna volgde, zou je pure magie kunnen noemen. Mijn stiefzoon reageerde heel liefdevol naar mij. Hij zei dat ik helemaal gelijk had en hij nu pas besefte hoe belangrijk het was dat hij zijn verantwoordelijkheid moest nemen. Voor het eerst in zijn leven nam hij het initiatief om mij een knuffel te geven. Ik voelde vanaf dan bij mezelf een zachtheid terugkeren. De irritatie die ik bijna constant voelde als hij in mijn buurt was, verdween terug.

En nu komt de impact op de business. In de week die daarop volgde, realiseerde ik op enkele dagen tijd dezelfde omzet als wat ik gedurende de ganse eerste helft van het jaar had gedraaid, terwijl ik me in die week net meer ontspannen voelde dan in die ganse eerste helft van het jaar. En dat is dus die 80% energie die verantwoordelijk is voor je business. Stel dat jij loopt te investeren in strategie in de hoop je business daardoor te laten groeien. Dus je investeert in strategische keuzes, maar ondertussen zit je privé met kopzorgen of frustraties die aan je energie vreten, dan kan je evengoed al je inspanningen in je strategie rechtstreeks in de vuilbak kieperen.

Anja Pairoux | High End Relationship Expert

Ontdek in deze Masterclass hoe jij het snelst tot de meest succesvolle en duurzame relaties komt!

Enkel door alleen maar te investeren in jezelf en je eigen groei. Zonder hard te moeten werken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 45 min.

Ontdek in mijn Masterclass hoe jij snel tot de meest succesvolle relaties komt!

Zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen. Deze Masterclass duurt 60 min – misschien wel de meest waardevolle tijd van je leven.

Verleg je focus, zodat je zelf energie gaat creëren

Ik zag hetzelfde onlangs ook bij één van mijn klanten in mijn Highly Connected traject. Bij de start van zijn traject had hij voortdurend ruzie met zijn partner. Nadat ik hem had geleerd om de ruzies te doen stoppen en daar zo weinig mogelijk energie in te steken, voelde hij zelf welke impact dit had op zijn gezondheid en zijn creativiteit. Hij vertelde me dat het productieproces van één van zijn projecten gigantisch veel vertraging en zelfs miljoenen had gekost doordat hij minder beschikbaar was terwijl hij al zijn energie zat te verliezen in zinloze ruzies die alleen maar erger werden naarmate hij meer moeite deed om het op te lossen. Ik raadde hem aan om nu vol te houden in het verleggen van zijn focus, zodat hij zelf energie kon gaan creëren in plaats van nog verder energie te verliezen aan de ruzies.

Voor mensen die nu denken dat je dit niet kan maken omdat je je partner dan gaat negeren en je in een goede relatie dingen hoort uit te praten.. Dat wordt hier dus niet bedoeld. Geen voeding geven aan ruzies staat niet gelijk aan negeren. En in een goede relatie worden dingen uitgepraat. Dat klopt, zolang er wederzijdse dialoog is en beide partners bereid zijn om te luisteren. Als één van beide in het slachtofferschap blijft hangen, is het niet mogelijk om dingen op een goede manier uit te praten en dan stop je de communicatie beter, want een slachtoffer vind in elk woord wel munitie om te schieten.

Misschien vraag je je nu nog af wat ik mezelf dan het voorgenomen als verdere focus in mijn eigen voorbeeld met mijn stiefzoon. Ik heb hem bijna letterlijk gezegd dat hij zich eraan mag verwachten dat ik geen blad meer voor de mond neem als ik zie dat hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt, omdat het me teveel energie en frustratie kost om stilzwijgend te moeten toekijken hoe iemand in mijn eigen huis tegen onze belangrijkste waarden zondigt. Je stiefkind kan je niet ontslaan of buitengooien, maar dat betekent niet dat je moet zwijgen en slikken of over jou moet laten lopen in je eigen huis. Als je dat toch gaat doen, kunnen de gevolgen heel zwaar zijn. Het gaat op je energie wegen en je weet nu dat die 80% van je business kan kosten.

Dus de volgende keer dat je in de groei van je business wil investeren, en je denkt daarbij direct aan een strategische keuze, denk dan eerst aan je energie. Voel je dat je op één of andere manier te weinig energie hebt of dat er ergens iets blokkeert waar je de vinger niet kan op leggen, denk dan aan deze 20/80 regel. Naar de sport- of yogaclub gaan in de hoop dat je daar je 80% energie gaat halen, is hetzelfde als een pleister op een houten been. Dat is een lapmiddeltje zoeken zonder de essentie aan te pakken. Naar een feelgood coach gaan of een retreat die je even laat herbronnen om je energie terug op te pompen … Idem.

Ga naar de essentie. Zorg ervoor dat je jezelf heel goed leert kennen.Wat ik je wil aanraden? In plaats van de zoveelste investering in je bedrijf te doen om het strategisch te laten groeien, kan je beter je bedrijf in jou laten investeren om jouw energie op topniveau te brengen. Op die manier ga jij met die nieuwe energie je bedrijf pas echt laten groeien op een manier die veel beter voelt, waarbij je creatieve ideeën in flow zijn, waarin jij volledig in je krachten staat, waarin je dicht bij jezelf blijft en volledig achter je werk, je keuzes en je aanbod staat, want dat is waar die 80% allemaal om draait.

Wat betekent dat dan, investeren in jezelf? Dat betekent dat je investeert in je groei als persoon, dat je jezelf beter leert kennen en dat je groeit in wijsheid. Je bent misschien al genoeg gegroeid als ondernemer, of misschien heb je je intelligentie ooit bewezen op school, maar dat zegt nog niets over wijsheid. Groeien in wijsheid brengt ook een bepaalde nieuwe energie met zich mee. Voel jij je hierdoor aangesproken en wil je voor jezelf ook ontdekken hoe jij de 80% energie in je bedrijf en je leven kan laten stromen door de energielekken in je verschillende relaties te stoppen? Maak een afspraak Voor een Highly Connected Call en dan kijken we samen hoe dit voor jou kan werken.

Als jij je er klaar voor voelt … Hier zijn 3 manieren waarop je kan ontdekken hoe jij zowel in je business als in je privé de meest succesvolle en duurzame relaties kan hebben, zonder er nog meer tijd in te moeten steken en zonder jezelf te moeten wegcijferen: